Στην τελική ευθεία ο οδικός άξονας που θα ενώσει Ελλάδα και Αλβανία

Στην τελική ευθεία προς την υλοποίηση του βρίσκεται πλέον το ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», του οδικού άξονα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Α


Στην τελική ευθεία προς την υλοποίηση του βρίσκεται πλέον το ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», του οδικού άξονα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ένα έργο που αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την «επικοινωνία» της Ελλάδας με τις Δαλματικές Ακτές και αντίστροφα είναι ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά.


Ο εν λόγω άξονας βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία προ υλοποίησης με Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ευελπιστεί στην ωρίμανση του έργου εντός της χρονιάς ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει ακόμη και εντός του 2023. Αυτός είναι και ο λόγος που ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες τη στιγμή που αναμένεται να δοθεί πραγματική μάχη μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της Ελλάδας.

Στα μέσα Ιανουαρίου συναντήθηκαν μάλιστα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με την υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, Belinda Balliku, με τον εν λόγω οδικό άξονα, αλλά και τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Pogradec-Ιεροπηγής, να αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν. Η Αλβανία είχε ξεκινήσει τις εργασίες για το δικό της κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου τον Μάρτιο του 2022, εργασίες που σταμάτησαν ελέω πανδημίας και ξεκινάνε ξανά τώρα.

Ο «Μπλε Διάδρομος», ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου που εκτείνεται από την Β. Ιταλία έως και την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών, είναι ένα τεράστιας σημασίας έργο για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Δυτικών Βαλκανίων με το μήκος του να φτάνει περίπου στα 1.500 χιλιόμετρα.

Στο έργο εμπλέκονται συνολικά οχτώ χώρες. Από αυτές οι τέσσερεις (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι υπόλοιπες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) όχι.


carandmotor/ photo tweet screenshot

EL.gr
Σχόλια