Το FBI κατηγορεί 4 Ρώσους για εισβολές στον κυβερνοχώρο που στόχευαν τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, ακόμα και τον πυρηνικό σταθμό του Κάνσας

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανακοίνωσε μια απειλή από Ρώσους χάκερ, αλλά η Ουάσιγκτον έκανε και πάλι λάθος υπολογισμό. Μέχρι στιγμής


Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τις κατηγορίες, αναφέρουν τα Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων...

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι Ρώσοι κατάσκοποι προσπάθησαν να εισβάλουν σε πυρηνικό σταθμό του Κάνσας

kcur.org

ωστόσο σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι ΗΠΑ απέτυχαν να δώσουν έστω και μια απόδειξη για αυτές τις βαριές κατηγορίες…

Τέσσερις άνδρες έχουν κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ενεργειακού τομέα σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εργοστασίου Wolf Creek στο Μπέρλινγκτον του Κάνσας. Η αποσφράγιση των κατηγοριών έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Ένα ομοσπονδιακό κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη κατηγορεί τέσσερις άνδρες με δεσμούς με ρωσικές κατασκοπευτικές ομάδες ότι προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών — συμπεριλαμβανομένου ενός στο Κάνσας — μέσω κυβερνοδολιοφθοράς.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι κατηγορούμενοι στόχευσαν τόσο το λογισμικό όσο και το υλικό για να ακρωτηριάσουν κρίσιμες υποδομές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εργοστασίου Wolf Creek κοντά στο Μπέρλινγκτον του Κάνσας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιγράφει ένα ζευγάρι συντονισμένων επιθέσεων που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων τακτικών, την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε περισσότερες από 17.000 συσκευές.

Αυτή η υποτιθέμενη πειρατεία, λέει το κατηγορητήριο, είχε κάποια επιτυχία που έδωσε στους σαμποτέρ μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δίκτυα και υπολογιστές σε όλο τον ενεργειακό τομέα.

Όλοι οι άνδρες είναι Ρώσοι υπήκοοι που κατηγορούνται ότι εργάστηκαν για το Υπουργείο Άμυνας τους για να καταστρέψει τμήματα του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα μεταξύ 2012 και 2018. Αξιωματούχοι της δικαιοσύνης λένε ότι οι εκστρατείες hacking προσπάθησαν να διεισδύσουν σε χιλιάδες υπολογιστές σε εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες σε περίπου 135 χώρες.

«Οι χάκερ που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία αποτελούν σοβαρή και επίμονη απειλή για κρίσιμες υποδομές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Ο. Μονακό σε δελτίο τύπου. «Οι ποινικές κατηγορίες που αποκαλύφθηκαν σήμερα… καθιστούν ξεκάθαρη την επείγουσα συνεχή ανάγκη των αμερικανικών επιχειρήσεων να σκληρύνουν την άμυνά τους και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση».

Αν και τα κατηγορητήρια αποσφραγίστηκαν την Πέμπτη 24-3-22 - εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Ρωσίας - κατατέθηκαν για πρώτη φορά μυστικά στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC και στο Κάνσας Σίτι του Καν., το 2018.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν σε ένα δελτίο τύπου ότι ο Wolf Creek και οι ιδιοκτήτες του, η Evergy and the Kansas Electric Power Cooperative, συνεργάστηκαν με τους ερευνητές και «παρείχαν ανεκτίμητη βοήθεια».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ο Wolf Creek έπεσε στόχος επίθεσης σε μια δεύτερη φάση επιθέσεων που είναι γνωστή ως "Dragonfly 2.0" που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών στο εργοστάσιο. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Ρώσοι πράκτορες στόχευσαν περισσότερους από 3.300 ανθρώπους σε 500 αμερικανικές και ξένες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μέρος του υποτιθέμενου σχεδίου βασίστηκε σε spearfishing hacks που χρησιμοποιούν email για να προσελκύσουν τους ανθρώπους σε φαινομενικά νόμιμες ιστοσελίδες που ήταν στην πραγματικότητα παγίδες που είχαν σχεδιαστεί για να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης, να φυτέψουν κακόβουλο λογισμικό ή να κερδίσουν τρόπους για να παρακάμψουν τις άμυνες της κυβερνοασφάλειας.

«Όταν οι μηχανικοί περιηγήθηκαν σε έναν παραβιασμένο ιστότοπο, τα κρυφά σενάρια των συνωμοτών ανέπτυξαν κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο να καταγράφει τα διαπιστευτήρια σύνδεσης στους υπολογιστές τους», σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αξιωματούχοι της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών των ΗΠΑ ήταν επίσης στόχοι των εικαζόμενων επιθέσεων.

Οι Pavel Aleksandrovich Akulov, Mikhail Mikhailovich Gavrilov και Marat Valeryevich Tyukov κατηγορούνται για συνωμοσία για να προκαλέσουν ζημιά στην ιδιοκτησία μιας ενεργειακής εγκατάστασης και να διαπράξουν απάτη και κατάχρηση υπολογιστών, σε ένα κατηγορητήριο στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Κάνσας Σίτι του Κάνσας. Ένα δεύτερο κατηγορητήριο από το δικαστήριο του DC ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος υπήκοος Evgeny Viktorovich Gladkikh και ανώνυμοι συνσυνωμότες έβαλαν στο στόχαστρο μια ξένη εγκατάσταση πετρελαίου και μια αμερικανική ενεργειακή εταιρεία μεταξύ 2017 και 2018.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Paul Abbate, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις.

«Θα συνεχίσουμε», είπε, «να εντοπίζουμε και να κατευθύνουμε γρήγορα τα μέσα απόκρισης στα θύματα της ρωσικής διαδικτυακής δραστηριότητας».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο της Δικαιοσύνης που είπε ότι περισσότερες ενέργειες για το θέμα θα μπορούσαν να γίνουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Η ίδια πηγή είπε στο Politico ότι οι κατηγορούμενοι είναι απίθανο να εκδοθούν.

kcur.org

ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΧΑΚΕΡ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΣΩΣΤΑ

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανακοίνωσε μια απειλή από Ρώσους χάκερ, αλλά η Ουάσιγκτον έκανε και πάλι λάθος υπολογισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το FBI, φέρεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των χάκερ για αμερικανικές εταιρείες από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι χάκερ, που πιθανότατα «είναι συνδεδεμένοι με ρωσικές διευθύνσεις Διαδικτύου», σάρωσαν τα δίκτυα των μεγαλύτερων στρατηγικών εταιρειών των ΗΠΑ. Πέντε εταιρείες ενέργειας και τουλάχιστον 18 εταιρείες στον τομέα της άμυνας και των χρηματοοικονομικών πέρασαν τη «δοκιμή». Το FBI σημείωσε ότι η σάρωση θα μπορούσε να είναι πρόδρομος μιας κυβερνοεπίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ απέτυχαν να παράσχουν απόδειξη...ούτε ένα γεγονός ή απόδειξη ότι πράγματι μιλάμε για Ρώσους χάκερ. Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματολογία του FBI και άλλων ειδικών υπηρεσιών παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

tsargrad.tv

Το σχετικό δημοσίευμα του FBI…

Ρώσοι κυβερνητικοί υπάλληλοι κατηγορούνται σε εκστρατείες hacking

Τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι που εργάζονταν για τη ρωσική κυβέρνηση κατηγορήθηκαν σε σχέση με εισβολές στον κυβερνοχώρο που στόχευαν τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα μεταξύ 2012 και 2018.

Στις 26 Αυγούστου 2021, ένα μεγάλο δικαστήριο που συνεδρίασε στην περιφέρεια του Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλε κατηγορίες στους αξιωματικούς της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Πάβελ Αλεξάντροβιτς Ακούλοφ, Μιχαήλ Μιχαήλοβιτς Γκαβρίλοφ και Μάρατ Βαλερίεβιτς Τιούκοφ, για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε εισβολή ηλεκτρονικών υπολογιστών, απάτη μέσω συρμάτων και επιβαρυντικά αδικήματα κλοπής ταυτότητας. Αυτοί οι αξιωματικοί ήταν μέλη του Κέντρου 16, ενός στοιχείου του FSB γνωστό και ως Στρατιωτική Μονάδα 71330, και ήταν μέρος μιας ομάδας εντός του Κέντρου 16, γνωστή από τους ερευνητές στον κυβερνοχώρο ως «Dragonfly», «Energetic Bear» και «Crouching Yeti». κατηγορητήριο, οι τρεις αξιωματικοί της FSB εν γνώσει τους και σκόπιμα συνωμότησαν μεταξύ τους, και με άτομα γνωστά και άγνωστα, για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μη εξουσιοδοτημένη επίμονη πρόσβαση («hacking») σε δίκτυα υπολογιστών θυμάτων που ανήκουν σε εταιρείες και άλλες οντότητες στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας έτσι στη ρωσική κυβέρνηση να διαταράξει και να καταστρέψει τέτοια συστήματα, εάν το επιθυμούσε. Οι κατηγορούμενοι και οι συνωμότες τους έβαλαν στο στόχαστρο εκατοντάδες αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Στοχεύτηκαν επίσης περισσότερες από 380 ξένες εταιρείες με έδρα σε 135 χώρες, όπως Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Σιγκαπούρη , Σλοβακία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτές οι εταιρείες περιλάμβαναν παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εταιρείες κοινής ωφέλειας και ηλεκτρικού δικτύου, πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ομίλους συμβούλων και μηχανικών και εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας.

fbi.gov

«Cyber Polygon»: Επίκειται μαζική κυβερνοεπίθεση με ψευδείς σημαίες? Κυβερνοπανδημία του Klaus Schwab? Η ατζέντα του WEF «Cyber Polygon» εστίασε "ξαφνικά"στην απεικόνιση μιας κυβερνοεπίθεσης.

allconanima.blogspot.com
Σχόλια