H στασιμοπληθωριστική κατάρρευση είναι εδώ – Τι θα συμβεί μετά…

Στα 16 μου χρόνια ως εναλλακτικός οικονομολόγος και πολιτικός συγγραφέας έχω αφιερώσει περίπου τον μισό χρόνο προειδοποιώντας ότι το τελικό αποτέλεσμα



Στα 16 μου χρόνια ως εναλλακτικός οικονομολόγος και πολιτικός συγγραφέας έχω αφιερώσει περίπου τον μισό χρόνο προειδοποιώντας ότι το τελικό αποτέλεσμα του μοντέλου τόνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα ήταν μια στασιμοπληθωριστική κατάρρευση. Όχι μια αποπληθωριστική κατάρρευση ή μια πληθωριστική κατάρρευση, αλλά μια στασιμοπληθωριστική κατάρρευση. Οι λόγοι για αυτό ήταν πολύ συγκεκριμένοι – η μαζική δημιουργία χρέους αντιμετωπιζόταν με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ δημιουργία χρέους ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες υποτίμησαν ταυτόχρονα τα νομίσματά τους μέσω μέτρων QE. Επιπλέον, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μοναδική θέση να βασίζονται στο καθεστώς παγκόσμιων αποθεματικών του δολαρίου και αυτό το καθεστώς μειώνεται.

Ήταν μόνο θέμα χρόνου οι δυνάμεις του αποπληθωρισμού και του πληθωρισμού να συναντηθούν στη μέση για να δημιουργήσουν στασιμοπληθωρισμό. Στο άρθρο μου «Οι λογαριασμοί υποδομής δεν οδηγούν σε ανάκαμψη, μόνο αυξημένος ομοσπονδιακός έλεγχος», που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021, δήλωσα ότι:

«Η παραγωγή χρημάτων fiat δεν είναι ίδια με την πραγματική παραγωγή εντός της οικονομίας… Τρισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα δημοσίων έργων μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά θα διογκώσουν επίσης τις τιμές καθώς το δολάριο υποχωρεί. Έτσι, εάν οι μισθοί δεν προσαρμόζονται συνεχώς σύμφωνα με τις αυξήσεις των τιμών, οι άνθρωποι θα έχουν δουλειά, αλλά και πάλι δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα άνετο βιοτικό επίπεδο. Αυτό οδηγεί σε στασιμοπληθωρισμό, στον οποίο οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ οι μισθοί και η κατανάλωση παραμένουν στάσιμες.

Ένα άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι εάν ο πληθωρισμός γίνει αχαλίνωτος, η Federal Reserve μπορεί να υποχρεωθεί (ή να ισχυριστεί ότι είναι υποχρεωμένη) να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει άμεση επιβράδυνση της ροής των δανείων μίας ημέρας προς τις μεγάλες τράπεζες, άμεση επιβράδυνση των δανείων προς μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, άμεση κατάρρευση των πιστωτικών επιλογών για τους καταναλωτές και συνολική κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών. Μπορεί να το αναγνωρίσετε ως τη συνταγή που δημιούργησε την ύφεση του 1981-1982, την τρίτη χειρότερη στον 20ό αιώνα.

Με άλλα λόγια, η επιλογή είναι ο στασιμοπληθωρισμός ή η αποπληθωριστική ύφεση».

Είναι σαφές σήμερα τι έχει επιλέξει η Fed. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά το 2020 και το 2021 τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, η κεντρική τράπεζα και οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν στο κοινό ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός». Ξαφνικά τους τελευταίους μήνες αυτό άλλαξε και τώρα ακόμη και η Janet Yellen παραδέχτηκε ότι έκανε «λάθος» με τον πληθωρισμό. Η Yellen αρνήθηκε την πραγματικότητα, αλλά ήξερε ότι αρνιόταν την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, δεν έκανε λάθος για την οικονομική κρίση, είπε ψέματα για αυτήν.

Πρώτα και κύρια, όχι, η Fed δεν έχει κίνητρο τα κέρδη, τουλάχιστον όχι πρωτίστως. Η Fed είναι σε θέση να εκτυπώνει πλούτο κατά βούληση, δεν ενδιαφέρεται για τα κέρδη – ενδιαφέρεται για την εξουσία και τον συγκεντρωτισμό. Θα θυσίαζαν τη «χρυσή χήνα» των αμερικανικών αγορών για να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη και πλήρη παγκοσμιοποίηση; Απολύτως. Θα θυσίαζαν οι κεντρικοί τραπεζίτες το δολάριο και θα ανατίναζαν τη Fed ως ίδρυμα για να επιβάλουν στις μάζες ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα; Δεν υπάρχει αμφιβολία; έχουν θέσει σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ στο παρελθόν, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη συγκέντρωση».

Η Fed γνώριζε εδώ και χρόνια ότι η τρέχουσα πορεία θα οδηγούσε σε πληθωρισμό και στη συνέχεια σε καταστροφή της αγοράς, και ιδού η απόδειξη – ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προειδοποίησε πραγματικά για αυτό το ακριβές αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2012:

«Έχω ανησυχίες για περισσότερες αγορές. Όπως έχουν επισημάνει άλλοι, η κοινότητα υποθέτει τώρα ισολογισμό σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πραγματοποιεί αγορές μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ομολογώ ότι είναι μια πολύ ισχυρότερη αντίδραση από ό,τι περίμενα και νιώθω άβολα μαζί της : Πρώτον, το ερώτημα, γιατί να σταματήσουμε στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια; Η αγορά στις περισσότερες περιπτώσεις θα ενθουσιαστεί που κάνουμε περισσότερα. Δεν θα είναι ποτέ αρκετό για την αγορά. Τα μοντέλα μας θα μας λένε πάντα ότι βοηθάμε την οικονομία και πιθανώς πάντα θα νιώθω ότι αυτά τα οφέλη υπερεκτιμώνται. Και θα μπορούμε να πούμε στους εαυτούς μας ότι η λειτουργία της αγοράς δεν επηρεάζεται και ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι υπό έλεγχο. Τι θα μας εμποδίσει, εκτός από την πολύ ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, την οποία μάλλον δεν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε;

Όταν έρθει η ώρα να πουλήσουμε ή ακόμα και να σταματήσουμε να αγοράζουμε, η ανταπόκριση μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή. Υπάρχει κάθε λόγος να περιμένουμε μια ισχυρή απάντηση. Υπάρχουν λοιπόν μερικοί τρόποι για να το δούμε. Είναι περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. παίρνεις 60 μήνες, παίρνεις περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Αυτό είναι κάτι πολύ εφικτό, όπως ακούγεται, σε μια αγορά όπου ο κανόνας στα μέσα του επόμενου έτους είναι 80 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ένας άλλος τρόπος για να το δούμε, όμως, είναι ότι δεν είναι τόσο η πώληση, όσο η διάρκεια εκφορτώνει επίσης τη θέση μας βραχείας μεταβλητότητας».

Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, η Fed περίμενε μέχρι ο ισολογισμός της να γίνει πολύ μεγαλύτερος και έως ότου η οικονομία ήταν ΠΟΛΥ πιο αδύναμη από ό,τι ήταν το 2012 για να εξαπολύσει αυστηρότερα μέτρα. Ήξεραν όλη την ώρα τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκορύφωμα του κεφαλαίου τόνωσης της Fed έφτασε αμέσως μετά την απίστευτη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού από τα lockdown για τον Covid. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα δύο γεγονότα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το τέλειο στασιμοπληθωριστικό σενάριο. Και, δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι άνθρωποι που επωφελούνται από αυτές τις συνθήκες είναι οι υποστηρικτές της ιδεολογίας της «Μεγάλης Επαναφοράς» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και σε άλλους παγκοσμιοποιητικούς θεσμούς. Πρόκειται για μια μηχανική κατάρρευση που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και πολλά χρόνια.

Ο στόχος είναι να «επαναφέρουμε» τον κόσμο, να διαγράψουμε ό,τι έχει απομείνει από τα συστήματα ελεύθερης αγοράς και να καθιερωθεί αυτό που αποκαλούν σύστημα «Κοινής Οικονομίας». Αυτό το σύστημα είναι ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι που θα επιζήσουν από τη συντριβή θα εξαρτηθούν πλήρως από την κυβέρνηση μέσω του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος και θα περιορίσει κάθε χρήση πόρων στο όνομα της «μείωσης του άνθρακα». Σύμφωνα με το WEF, δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα σας αρέσει.

Η κατάρρευση έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης τόσο τρομακτικές που αναμένουν από την πλειοψηφία του κοινού να υποταχθεί σε έναν κολεκτιβιστικό τρόπο ζωής με πολύ μειωμένα πρότυπα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της UBI, των μοντέλων ψηφιακών νομισμάτων, της φορολογίας του άνθρακα, της μείωσης του πληθυσμού, του δελτίου όλων των εμπορευμάτων και ενός συστήματος κοινωνικής πίστωσης. Στόχος, με άλλα λόγια, είναι ο πλήρης έλεγχος μέσω του τεχνοκρατικού αυταρχισμού.

Όλα αυτά εξαρτώνται από την εκμετάλλευση των γεγονότων κρίσης για τη δημιουργία φόβου στον πληθυσμό. Τώρα που έφτασε η οικονομική αποσταθεροποίηση, τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Εδώ είναι οι προβλέψεις μου…

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά όχι αρκετά για να σταματήσει τον πληθωρισμό

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες των δηλητηριωδών καρπών μιας δεκαετίας και πλέον μαζικής δημιουργίας χρημάτων fiat και βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο όπου η Fed θα αποκαλύψει το πραγματικό της σχέδιο. Γρήγορη αύξηση των επιτοκίων ή αργή αύξηση των επιτοκίων. Γρήγορες αυξήσεις θα σημαίνουν σχεδόν άμεση κατάρρευση των αγορών (πέρα από ό,τι έχουμε ήδη δει), αργές αυξήσεις θα σημαίνουν μια παρατεταμένη διαδικασία πληθωρισμού τιμών και γενική αβεβαιότητα.

Πιστεύω ότι η Fed θα αυξησει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτοκια, αλλά όχι αρκετά για να επιβραδύνει ουσιαστικά τον πληθωρισμό στις ανάγκες. Θα υπάρξει συνολική μείωση στα είδη πολυτελείας, το εμπόριο ψυχαγωγίας και τα μη βασικά, αλλά τα περισσότερα άλλα αγαθά θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε κόστος. Είναι προς όφελος των παγκοσμιοποιητών να διατηρούν το τρένο για τον πληθωρισμό σε λειτουργία για ένα ακόμη έτος ή περισσότερο.

Στο τέλος, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ΘΑ δηλώσει ότι ο ρυθμός των επιτοκίων δεν είναι αρκετός για να σταματήσει τον πληθωρισμό και θα επιστρέψουν σε μια στρατηγική οπου ωθώντας τα επιτόκια τόσο ψηλά που η οικονομία απλώς σταματά να λειτουργεί εντελώς.

Οι αγορές θα καταρρεύσουν και η ανεργία θα εκτοξευθεί απότομα

Τα χρηματιστήρια εξαρτώνται απόλυτα από τα κίνητρα της Fed και το εύκολο χρήμα μέσω δανείων χαμηλού επιτοκίου – Αυτό είναι γεγονός. Χωρίς χαμηλά επιτόκια και QE, οι εταιρείες δεν μπορούν να προβούν σε αγορές μετοχών. Δηλαδή, τα εργαλεία για τεχνητό φούσκωμα μετοχών εξαφανίζονται. Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα αυτού τώρα με τις αγορές να πέφτουν 20% ή περισσότερο.

Η Fed δεν θα συνθηκολογήσει. Θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξάρτητα από την αντίδραση της αγοράς.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, ο Μπάιντεν και πολλοί κύριοι οικονομολόγοι επικροτούν συνεχώς το χαμηλό ποσοστό ανεργίας ως απόδειξη ότι η αμερικανική οικονομία είναι «ισχυρή», αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Τα μέτρα τόνωσης του Covid δημιούργησαν προσωρινά μια δυναμική στην οποία οι επιχειρήσεις χρειάζονταν αυξημένο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις υπερβολικές λιανικές δαπάνες. Τώρα, οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό έχουν σταματήσει και οι Αμερικανοί έχουν φουσκωσει τις πιστωτικές τους κάρτες. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να κρατήσει το σύστημα στη ζωή.

Οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να κάνουν μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Έλεγχοι τιμών

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν να επιβάλουν ελέγχους τιμών σε πολλά αγαθά καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζεται, και θα υπάρχουν λίγοι Ρεπουμπλικάνοι που θα υποστηρίξουν την τακτική. Οι έλεγχοι των τιμών στην πραγματικότητα οδηγούν σε μείωση της προσφοράς επειδή αφαιρούν όλα τα κέρδη και, επομένως, όλα τα κίνητρα για τους κατασκευαστές να συνεχίσουν να παράγουν αγαθά. Αυτό που συνήθως συμβαίνει σε εκείνο το σημείο είναι ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να εθνικοποιήσει την παραγωγή, αλλά αυτή θα είναι παραγωγή κατώτερης ποιότητας και με πολύ χαμηλότερη απόδοση.

Στο τέλος, οι προμήθειες μειώνονται ακόμη περισσότερο και οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο στη μαύρη αγορά, επειδή ούτως ή άλλως κανένας δεν μπορεί να πάρει στα χέρια του τα περισσότερα αγαθά.

Δελτίο

Ναι, το δελτίο σε επίπεδο παραγωγής και διανομής πρόκειται να συμβεί, οπότε φροντίστε να αγοράσετε ό,τι χρειάζεστε τώρα πριν το κάνει. Η εκλογίκευση συμβαίνει στον απόηχο των ελέγχων των τιμών ή των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνήθως συμπίπτει με μια εκστρατεία προπαγάνδας της κυβέρνησης ενάντια στους «κερδοσκοπους».

Θα αναφέρουν μερικά υπερβολικά παραδείγματα ανθρώπων που αγοράζουν φορτηγά εμπορεύματα για να αυξήσουν τις τιμές στη μαύρη αγορά. Στη συνέχεια, όχι πολύ καιρό μετά, θα κατηγορήσουν τους παρασκευαστές και όποιον αγόρασε αγαθά ΠΡΙΝ την κρίση για «κερδοσκοπια» απλώς και μόνο επειδή σχεδίαζαν από πριν.

Η διαλογή δεν αφορά μόνο τον έλεγχο της προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης και συνεπώς τον έλεγχο του πληθυσμού μέσω αντιπροσώπων. Πρόκειται επίσης για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ενοχής και καχυποψίας στο κοινό και την εξασφάλιση του να κλέβουν ή να επιτίθενται σε οποιονδήποτε είναι προετοιμασμένος. Οι προετοιμασμένοι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν απειλή για το κατεστημένο, επομένως περιμένετε να δαιμονοποιηθείτε στα μέσα ενημέρωσης και οργανωθείτε με άλλα προετοιμασμένα άτομα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Να είστε έτοιμοι, μόνο χειρότερα γίνεται από εδώ και πέρα. Μπορεί να ακούγεται σαν να προβλέπω την επιτυχία του προγράμματος Great Reset, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι παγκοσμιοποιητές θα αποτύχουν στο τέλος. Αυτό δεν πρόκειται να τους εμποδίσει να κάνουν την προσπάθεια. Επίσης, τα παραπάνω σενάρια αποτελούν μόνο προβλέψεις για το εγγύς μέλλον (μέσα στα επόμενα δύο χρόνια). Θα υπάρξουν πολλά άλλα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτές τις καταστάσεις.

Όπως είναι φυσικό, οι ταραχές για τα τρόφιμα και άλλες ενέργειες του όχλου θα γίνουν πιο συνηθισμένες, ίσως όχι φέτος, αλλά μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι σίγουρα πρόβλημα. Αυτό θα συμπέσει με την επιστροφή της πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ, καθώς οι αριστερές φατρίες, που ενθαρρύνονται από παγκοσμιοποιητικά ιδρύματα, απαιτούν περισσότερη κυβερνητική παρέμβαση στη φτώχεια. Ταυτόχρονα, οι συντηρητικοί θα απαιτήσουν λιγότερη κυβερνητική παρέμβαση και λιγότερη τυραννία.

Στο κάτω κάτω, οι άνθρωποι που είναι προετοιμασμένοι μπορεί να αποκαλούνται με πολλά κακά ονόματα, αλλά όσο οργανωνόμαστε και συνεργαζόμαστε, θα επιβιώσουμε. Πολλοί απροετοίμαστοι ΔΕΝ θα επιβιώσουν. Κατανοήστε ότι οι οικονομικές συνθήκες που έχουμε μπροστά μας είναι ιστορικά καταστροφικές. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μόνο και μόνο επειδή αρνούνται να ακούσουν και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευθούν.

Η άρνηση τελείωσε. Η συντριβή είναι εδώ. Ώρα να αναλάβετε δράση αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Brandon Smith

Σχόλια