Ανακαλύφθηκε άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ πίσω από πίνακά του

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης συχνά χρησιμοποιούσε τους ίδιους καμβάδες για να γλιτώσει χρήματα, ζωγραφίζοντας και από τις δύο πλευρές τους

 


Ο Ολλανδός καλλιτέχνης συχνά χρησιμοποιούσε τους ίδιους καμβάδες για να γλιτώσει χρήματα, ζωγραφίζοντας και από τις δύο πλευρές τους.


Μια άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ανακαλύφθηκε πίσω από ένα άλλο πίνακά του, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ακτίνων X.

Η αυτοπροσωπογραφία ήταν κρυμμένη κάτω από στρώματα κόλλας και χαρτονιού, πίσω από τον πίνακα «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα».

Δείχνει τον διάσημο ζωγράφο να φοράει καπέλο και μαντήλι στο λαιμό. To βλέμμα του είναι έντονο, η δεξιά πλευρά του προσώπου του είναι σκοτεινή και το αριστερό του αυτί – εκείνο που μετέπειτα έκοψε – είναι ανέπαφο.

Η ανακάλυψη έγινε από ειδικούς της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας, καθώς περνούσαν τον πίνακα από μηχάνημα ακτίνων Χ πριν από μια έκθεση.

Η επικεφαλής συντηρήτριας της Πινακοθήκης, Λέσλι Στίβενσον, περιγράφει πως ένιωσε «σοκ» καθώς είδε ξαφνικά τον καλλιτέχνη να την κοιτάει.

«Όταν είδαμε την ακτινογραφία για πρώτη φορά, νιώσαμε τεράστιο ενθουσιασμό. Είναι σημαντική ανακάλυψη γιατί προσθέτει κάτι στα όσα ήδη ξέρουμε για τη ζωή του Βαν Γκογκ», δηλώνει.

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης συχνά χρησιμοποιούσε τους ίδιους καμβάδες για να γλιτώσει χρήματα, ζωγραφίζοντας και από τις δύο πλευρές τους. Ως γνωστόν, δεν κατάφερε να πουλήσει κανέναν από τους πίνακές του όσο ζούσε.
To «ταξίδι» του πίνακα και η σχέση με… τον Τζέιμς Μποντ

Το «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα» δείχνει μια γυναίκα από την πόλη Νούενεν στα νότια της Ολλανδίας, όπου ο Βαν Γκογκ ζούσε μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1883 και του Νοεμβρίου του 1885.

Θεωρείται ότι ο διάσημος καλλιτέχνης ζωγράφισε την αυτοπροσωπογραφία του στην άλλη πλευρά του πίνακα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης στιγμής της καριέρας του, αφού είχε μετακομίσει στο Παρίσι και επηρεάστηκε από τους Γάλλους ιμπρεσιονιστές.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, ο πίνακας «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα» δανείστηκε στο Μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τότε ήταν που οι άνθρωποι του μουσείου κόλλησαν τον καμβά πάνω στο καδρόνι και μετά τον τοποθέτησαν σε κάδρο, θεωρώντας ότι η χωρική ήταν πιο «τελειωμένο» έργο από την αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη.

Στη συνέχεια, ο πίνακας άλλαξε χέρια αρκετές φορές και το 1923 αποκτήθηκε από την Έβελιν Σεν Κρουά Φλέμινγκ, μητέρα του δημιουργού του Τζέιμς Μποντ!

Το 1951 αποκτήθηκε από ένα ζευγάρι Σκωτσέζων, οι οποίοι εννιά χρόνια μετά δώρισαν τον πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας.

Οι άνθρωποι της Πινακοθήκης εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρονοβόρα και προσεκτική δουλειά για να αφαιρέσουν την κόλλα και το χαρτόνι – χωρίς να πάθει ζημιά ο πίνακας – για να αποκαλυφθεί η αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ.

Οι επισκέπτες στην Πινακοθήκη που βρίσκεται στο Έντινμπουργκ θα μπορούν να δουν την αυτοπροσωπογραφία με ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ.

Με πληροφορίες από BBC
kathimerini.gr
Σχόλια