Ο Πούτιν ετοιμάζει αύξηση 43% στις αμυντικές δαπάνες εν μέσω επιστράτευσης


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια, αναθεωρώντας ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς η Ρωσία προσαρμόζει τον προϋπολογισμό της στις ανάγκες ενός μακροχρόνιου και ολοένα και πιο δαπανηρού πολέμου στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προβλέπεται αύξηση 43% στις αμυντικές δαπάνες ενώ η σχετική κατηγορία εθνικής ασφάλειας και επιβολής του νόμου θα αυξηθεί πάνω από 40%, σύμφωνα με ένα τριετές δημοσιονομικό σχέδιο που επικαλείται πως είδε το Bloomberg.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις συγκρούσεις καθώς οι προτεραιότητες της Ρωσίας στρέφονται υπέρ του στρατού και απομακρύνονται από τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Με σχεδόν 5 τρισ. ρούβλια, ή το 3,3% του ΑΕΠ, οι δαπάνες για την «εθνική άμυνα» είναι πλέον δεύτερες στη λίστα των δαπανών, πίσω από τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης. 

Αντίθετα, η διάθεση χρημάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό αυξάνεται ελάχιστα για το 2023, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι δαπάνες για το περιβάλλον θα είναι περίπου ένα τέταρτο μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά προϋπολογιστεί στο 0,2% του ΑΕΠ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε οι αμυντικές δαπάνες το επόμενο έτος να μειωθούν στο 2,4% της οικονομικής παραγωγής, από 3,2% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022 και 2,6% το προηγούμενο έτος.

Η αλλαγή προτεραιοτήτων αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο. Μάλιστα το προσχέδιο του προϋπολογισμού ορίζει το κόστος της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε η Ρωσία αυτή την εβδομα΄δα σε σχεδόν 16 δισ. ρούβλια το 2023 και 16,5 δισ. ρούβλια ετησίως την περίοδο 2024-2025. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες λεπτομέρειες των στρατιωτικών δαπανών παραμένουν απόρρητες και μόνο τα συνολικά στοιχεία δημοσιοποιούνται.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη τον προϋπολογισμό και το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και να υπογραφεί από τον πρόεδρο. Εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, αλλά τα περισσότερα σημεία είναι απίθανο να δουν σημαντικές αναθεωρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία ήταν πέρυσι μεταξύ των πέντε χωρών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο παρακολουθεί την παγκόσμια βιομηχανία όπλων. Το think-tank εκτιμά ότι το Κρεμλίνο αύξησε τις δαπάνες για τον στρατό κατά 2,9% το 2021 στα 65,9 δισ. δολάρια, το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης μετά τις μειώσεις μεταξύ 2016 και 2019.

«Ο αντίκτυπος του πρώτου γύρου της κινητοποίησης θα είναι ένα χτύοημα μια και έξω στην παραγωγή που θα βαθύνει τη φετινή συρρίκνωση στο -3,75%, με βάση τους υπολογισμούς μας. Το κύριο κανάλι είναι το μειωμένο εργατικό δυναμικό, καθώς η ανακοίνωση πιθανότατα θα πυροδοτήσει ένα κύμα διαρροής εργατικού δυναμικού σε ασφαλείς ουρανούς στις γειτονικές χώρες και πέρα ​​από αυτήν - μια επανάληψη των γεγονότων του Φεβρουαρίου»,σχολιάζει το Bloomberg Economics. 

naftemporiki.gr

Σχόλια