Η Μόσχα βάζει όρους για την επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά


Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη με την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη. Τι σημαίνει και πώς θα εξελιχθεί η νέα αντιπαράθεση με τη Δύση;

από δύο εβδομάδες. Πιο πρόσφατα, ο ΟΗΕ ενέκρινε περισσότερες από 790 αποστολές σκαφών για εξαγωγή άνω των εννέα εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων τροφίμων.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα επικρίνει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι  οι δικές της εξαγωγές σιτηρών δεν προχωρούσαν. Μια άλλη συμφωνία που  τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, επιτρέποντας την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις δυτικές κυρώσεις, επίσης δεν είχε τα προσδοκώμενα για το Κρεμλίνο αποτελέσματα. Η Μόσχα εξακολουθεί να μην μπορεί να πουλήσει προϊόντα λόγω των κυρώσεων στους τομείς των τραπεζικών συναλλαγών και στα logistics.

Ελπίδες από τον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συμφωνία θα προχωρήσει. «Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για αυτό το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε συνομιλίες με τους Ουκρανούς και Ρώσους ομολόγους του το βράδυ της Κυριακής. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας.


Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Naftemporiki.gr

Σχόλια