Προειδοποιητικές απεργίες στη βαριά βιομηχανία


Το ισχυρό συνδικάτο μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας IG Metall ζητά αύξηση μισθών κατά 8% εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος φτάνει στο 10,4% σημειώνοντας μεταπολεμικό ρεκόρ.

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η πίεση προς τους εργαζομένους φέρνει και τις πρώτες μεγάλες απεργίες. Ήδη το Σάββατο (από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο) το «σύνθημα» έδωσε το συνδικάτο IG Metall,  με μια μεγάλη προειδοποιητική απεργία εργαζομένων στον κλάδο της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, τον πυρήνα δηλαδή της γερμανικής οικονομίας.

Πρόκειται για το πανίσχυρο συνδικάτο της βιομηχανίας μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 4 εκατομμύρια μέλη. Το συνδικάτο ζητά αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 8% για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, απορρίπτοντας πρόταση της εργοδοσίας για εφάπαξ επιδόματα. 

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε γερμανικούς κολοσσούς, όπως την Thyssenkrupp και την Miele, από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο μέχρι το Αμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη -όπου επίκεινται προσεχώς επίσης μεγάλες κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση νέες απεργίες στον βιομηχανικό κλάδο αναμένονται τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σε όλη τη Γερμανία, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά των εργαζομένων, με ημερομηνία-σταθμό την 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία είναι προγραμματισμένος νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Dw.com

Σχόλια