Το "αστυνομικό γραφείο" για τους Κινέζους αντιφρονούντες στην Αθήνα...


H κινεζική κυβέρνηση έχει στήσει «αστυνομικά γραφεία» σε όλον τον κόσμο, τα οποία θεωρητικά παρέχουν υποστήριξη για διοικητικά ζητήματα, όμως στην πράξη λειτουργούν ως δίκτυο για τη στοχοποίηση Κινέζων αντιφρονούντων στη Δύση. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 τέτοια γραφεία, τα περισσότερα στην Ευρώπη, κι ένα από αυτά φέρεται να λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας...
Αυτό υποστηρίζει η ισπανική ΜΚΟ Safeguard Defenders σε έκθεση με τίτλο “110 OVERSEAS - Chinese Transnational Policing Gone Wild”, τα ευρήματα της οποίας λαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα δημοσιότητα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα στοιχεία της έκθεσης περιγράφουν έναν αδιαφανή μηχανισμό αστυνόμευσης, μια κινεζική «αστυνομία εξωτερικού», που εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται να παραβιάζει διπλωματικούς κανόνες και διατάξεις του δικαίου κάτω από τη μύτη των εθνικών αρχών, εν προκειμένου και των ελληνικών.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τα ευρήματα της έκθεσης και έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Safeguard Defenders για αδιαφανή χρηματοδότηση από δυτικές κυβερνήσεις. Πηγή κοντά στην κινεζική πρεσβεία της Αθήνας που μίλησε στο Magazine, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τη λειτουργία «αστυνομικού γραφείου» για τη στοχοποίηση αντιφρονούντων, ωστόσο επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει στο Πεκίνο για τους αντικαθεστωτικούς που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Safeguard Defenders, η κινεζική κυβέρνηση οργάνωσε τα τελευταία δύο χρόνια μια διεθνή καμπάνια, που είχε στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για υποθέσεις απάτης στο διαδίκτυο. Η Κίνα λέει ότι περίπου 230.000 ύποπτοι Κινέζοι δέχτηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα, ωστόσο η καμπάνια περιγράφεται ως «επιχείρηση πειθούς» για τη φίμωση χιλιάδων προσώπων που μιλούσαν ανοιχτά εναντίον του καθεστώτος.
Σύμφωνα με την έκθεση, η χαρτογράφηση των συγκεκριμένων προσώπων πραγματοποιείται με την υποστήριξη οργανώσεων ή επιχειρήσεων Κινέζων, οι οποίες λειτουργούν σε κάθε χώρα ως βιτρίνες της ειδικής αστυνομίας εξωτερικού. Ο Wang Jingyu, Κινέζος αντικαθεστωτικός που ζει στην Ολλανδία, περιέγραψε στο RTL News και το ερευνητικό δίκτυο Follow the Money ότι νωρίτερα φέτος έλαβε ένα τηλεφώνημα από ένα τέτοιο «αστυνομικό γραφείο». Δέχτηκε την παρότρυνση να επιστρέψει στην Κίνα, «για να τακτοποιήσει τα προβλήματά του. Και να σκεφτεί τους γονείς του». Εκπρόσωπος του ολλανδικού ΥΠΕΞ είπε στο BBC την Τετάρτη ότι χρειάζεται να ερευνήσει καλύτερα το θέμα και ότι η αστυνομία αναζητά τρόπους ώστε να παρέχει προστασία στον Wang.
Αντίθετα με αυτόν, όσοι επέστρεψαν, φέρεται να αντιμετώπισαν αυτό που ήταν περίπου αναμενόμενο. Χωρίς δίκη, τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν, τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν με τη δικαιολογία ότι αποκτήθηκαν με παράνομα χρήματα, τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τη δημόσια εκπαίδευση, οικογένειες αποκλείστηκαν από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπέστησαν εκφοβισμό και διακρίσεις, αποκλείστηκαν ακόμη και από τη χρήση του σιδηροδρόμου και των εσωτερικών πτήσεων ως «ανέντιμα άτομα», όπως υποστηρίζεται.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια λίστα με τις διευθύνσεις συνολικά 54 γραφείων σε 21 χώρες σε όλον τον κόσμο. Τα περισσότερα φέρεται να λειτουργούν στην Ευρώπη – εννιά στην Ισπανία, τέσσερα στην Ιταλία και τρία στην Αγγλία. Τα γραφεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – είναι η Fuzhou και η Qingtian Police – ανάλογα με την Kινεζική επαρχία οι υπηρεσίες ασφαλείας της οποίας ελέγχουν το καθένα. Στη λίστα περιλαμβάνεται και η Αθήνα. Το ελληνικό «αστυνομικό γραφείο» περιγράφεται ότι ελέγχεται από την αστυνομία Fuzhou και φέρεται να λειτουργεί στην οδό Αγησιλάου, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Το
Το «αστυνομικό γραφείο» για τους Κινέζους αντιφρονούντες στην Αθήνα, όπως αναφέρεται στη λίστα της έκθεσης του Safeguard Defenders.
Το Magazine επισκέφτηκε τη διεύθυνση που αναφέρεται στην έκθεση, πέντε στενά κάτω από την Ομόνοια, ανάμεσα σε δεκάδες κινέζικα καταστήματα ρούχων και παιχνιδιών. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί ένα κατάστημα παιδικών ρούχων. Στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο υπάρχουν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ ο τρίτος φαίνεται πως χρησιμοποιείται ως αποθήκη εμπορευμάτων. Στον τελευταίο όροφο της οικοδομής επί της οδού Αγησιλάου λειτουργούν τα γραφεία ενός λιγότερο γνωστού ελληνο-κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που συνδέεται με συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας.
Τα γραφεία ήταν άδεια, ωστόσο τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν φαίνεται να κρύβονται. Εκτός από σειρά εκδηλώσεων που παρουσιάζονται σε κινεζικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, σε λογαριασμό του Google Map με το logo του Επιμελητηρίου έχουν αναρτηθεί, από τον Μάρτιο του 2022, φωτογραφίες με το γραφείο του «αστυνομικού γραφείου Fuzhou» στην Αθήνα κι επίσης εικόνες από συνεδριάσεις Κινέζων ενστόλων. Καλέσαμε στο κινητό που υπάρχει στη σελίδα του Επιμελητηρίου. Μία ανδρική φωνή είπε σε σπαστά ελληνικά ότι θα καλέσει πίσω. Αργότερα, κάποιος άλλος αριθμός είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.
Το Magazine έστειλε γραπτό αίτημα στην κινεζική πρεσβεία της Αθήνας. Στην απάντηση που λάβαμε, τα ευρήματα της έκθεσης χαρακτηρίζονται «απλώς αναληθή». Εκπρόσωπος της πρεσβείας επιβεβαίωσε την ίδρυση «κέντρων εξυπηρέτησης» με σκοπό, όμως, την εξυπηρέτηση Κινέζων πολιτικών, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.
Αναλυτικά, η απάντηση έχει ως εξής: «Οι ισχυρισμοί είναι απλώς αναληθείς. Οι κινεζικές Αρχές δημόσιας ασφάλειας είναι πλήρως δεσμευμένες στην καταπολέμηση των διακρατικών εγκλημάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ τηρούν απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και σέβονται πλήρως τη δικαστική κυριαρχία άλλων χώρων. Σχετικά με αυτά που η αποκαλούμενη “έκθεση” αναφέρει ως “υπερπόντια αστυνομικά γραφεία”, είναι στην πράξη υπερπόντια Κινεζικά κέντρα εξυπηρέτησης. Γίνεται γνωστό ότι λόγω της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό αδυνατεί να επιστρέψει στην Κίνα εγκαίρως, ώστε να τακτοποιήσει θέματα όπως η ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης. Ως λύση σε αυτές τις ιδιαίτερες δυσκολίες, οι αρμόδιες κρατικές αρχές έχουν ανοίξει μία διαδικτυακή πλατφόρμα. Ο σκοπός των κέντρων εξυπηρέτησης είναι να βοηθήσει τους Κινέζους του εξωτερικού ώστε να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για την ανανέωση των εγγράφων και να υποβληθούν σε σωματικές εξετάσεις».
Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.
Το 2014 η Ελλάδα εγκαινίασε την περίφημη Golden Visa, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μέσω του οποίου οι πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ, εξασφαλίζουν πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα – η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεση να αυξήσει το ελάχιστο ποσό επένδυσης στα 500.000 ευρώ. Έως το τέλος του 2021, το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε εγκρίνει συνολικά 9.619 Golden Visa. Σχεδόν επτά στους δέκα ξένους επενδυτές, ήταν Κινέζοι (6.391 ή το 66%).
Τον Οκτώβριο του 2018 οι κινεζικές Αρχές έστειλαν στην Αθήνα έναν φάκελο με στοιχεία για περίεργες πωλήσεις ακινήτων σε υποψήφιους επενδυτές του προγράμματος Golden Visa. Παραγγέλθηκε δικαστική έρευνα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν δύο εταιρείες real estate στην Αθήνα, μέσω των οποίων είχαν πουληθεί δεκάδες ακίνητα σε Κινέζους. Το πρόβλημα ήταν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν μέσω συσκευών POS που είχαν μεταφερθεί στην Κίνα και ήταν συνδεδεμένα με ελληνικές τράπεζες.
Αυτό παρέκαμπτε τα κινεζικά capital controls κι επιπλέον τότε δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία της Golden Visa. Η νομοθεσία άλλαξε με αναδρομική τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2020. Μεταγενέστερη έρευνα των Reporters United και Solomon έδειξε ότι στις ίδιες εταιρείες real estate κατέληξαν εκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση προσφύγων, μέσω μιας ΜΚΟ που φτιάχτηκε νύχτα και συνδέεται με τις εταιρείες.
Πηγή κοντά στην κινεζική πρεσβεία της Αθήνας είπε στο Magazine ότι στην περίπτωση της Golden Visa, τους Κινέζους λίγο ενδιέφερε η διαρροή κεφαλαίων μέσω των POS. «Η κινητοποίηση και η αποστολή του δικαστικού φακέλου στις ελληνικές Αρχές οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι το κόλπο των POS έβαλε νέα πρόσωπα στο παιχνίδι, μέσω των οποίων παρακάμπτονταν οι ημι-κρατικές εταιρείες στην Κίνα που περνούσαν απο κόσκινο όσους ήθελαν να αποκτήσουν ακίνητα στη Δύση», είπε η πηγή. «Μαζί με τα κεφάλαια, από την Κίνα έφευγαν και αντιφρονούντες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ελληνικό πρόγραμμα της Golden Visa για να εγκατασταθούν στη Δύση».

news247.gr
Σχόλια