Ισραήλ: Σε «ιστορική» συμφωνία με τον Λίβανο για θαλάσσια σύνορα και φυσικό αέριο


Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα (11/10) ότι βρίσκεται κοντά σε μια «ιστορική» συμφωνία με τον Λίβανο για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας στα σύνορα σχετικά με τα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα της Μεσογείου, αφού μια πρόταση που συνέταξαν οι ΗΠΑ ικανοποίησε τους Ισραηλινούς.
Το Ισραήλ είχε καλωσορίσει ένα αρχικό προσχέδιο που κατέθεσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Amos Hochstein, το οποίο είχε στόχο να ξεκλειδώσει την παραγωγή φυσικού αερίου και για τις δύο χώρες, διευθετώντας ανταγωνιστικές αξιώσεις για υπεράκτια κοιτάσματα.
Ωστόσο, το Ισραήλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκόπευε να απορρίψει τις αλλαγές στο προσχέδιο του Hochstein που ζητά ο Λίβανος.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και το Ισραήλ είπε ότι η τελευταία πρόταση του Hochstein καθιστά μια συμφωνία εφικτή.
«Όλα τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν, οι αλλαγές που ζητήσαμε διορθώθηκαν», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής διαπραγματευτής στις συνομιλίες, Eyal Hulata.
«Προστατεύσαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και βρισκόμαστε στο δρόμο για μια ιστορική συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και τα χερσαία σύνορά τους περιπολούνται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι χώρες ξεκίνησαν ξανά τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους το 2020, αλλά η διαδικασία αντιμετώπισε εμπόδια.
Το Ελληνικό YΠΕΞ χαιρετίζει την συμφωνία.

bankingnews.gr

Σχόλια