Άσκηση... ρουτίνας με πυρηνικά για το ΝΑΤΟ...


Μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και διευκρινίσεις για την επικείμενη νατοϊκή άσκηση, στον απόηχο της αυξημένης ρητορικής ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο... γ.γ. του ΝΑΤΟ ρωτήθηκε για την άσκηση με πυρηνικά που ετοιμάζει η Συμμαχία και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η αντιπαράθεση με τη Ρωσία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Απαντώντας, ο κ. Στόλτενμπεργκ θέλησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για άσκηση πυρηνικής αποτροπής η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο. «Πρόκειται περί άσκησης ρουτίνας ώστε να διατηρήσουμε τις δυνατότητες αποτροπής ασφαλείς και αποτελεσματικές. Οι κεκαλυμμένες απειλές του προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες. Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει να συμβεί ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στην άσκηση θα συμμετέχουν 14 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Παρά τις διευκρινίσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, το μόνο σίγουρο είναι ότι η άσκηση αυτή δεν θα μειώσει τη ρητορική ένταση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.
Ανάμεσα σε άλλα ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της αυτοάμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η Ουκρανίαέχει τη δυναμική» στον πόλεμο.
Για τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε φρικτές επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομές κρίσιμης σημασίας» και ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν αποτυγχάνει στην Ουκρανία».
«Οι απόπειρες προσαρτήσεων, η μερική επιστράτευση και η απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική του αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν πάει όπως τον είχε σχεδιάσει η Μόσχα. «Ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να τον τερματίσει αποσύροντας τις δυνάμεις του από την Ουκρανία», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Πρόεδρος Λουκασένκο θα πρέπει να σταματήσει τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη σύγκρουση.
«Θα αυξήσουμε περαιτέρω την προστασία της κρίσιμης υποδομής μας υπό το φως της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream», ανέφερε, εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενωμένο και αποφασιστικό
Καταλήγοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά η υποστήριξή μας διαδραματίζει βασικό ρόλο». Οι Υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο αυριανό δείπνο εργασίας, θα εξετάσουν με λεπτομέρεια τις ανάγκες σε πολεμικό υλικό που έχει η Ουκρανία, παρουσία του υπουργού άμυνας της χώρας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ. Επιπλέον ο Ρεζνίκοφ θα συμμετάσχει και στην ομάδα επαφής για την Ουκρανία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

nonews-NEWS
Σχόλια