Βουλγαρία: Κίνηση για «απομάκρυνση των μνημείων του Σοβιετικού Στρατού»


Ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Βέσελιν Καλανόφσκι κάλεσε με ανοιχτή επιστολή τη δήμαρχο της Σόφιας Γιορντάνκα Φανκούντοβα και την πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού Μαλίνα Εντρέβα από το κόμμα GERB, να ανοίξουν το θέμα της μεταφοράς του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των συμβούλων της παράταξης αυτής.

«Σήμερα είναι της μόδας να μιλάμε για έναν ευρωατλαντικό προσανατολισμό και την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η πολιτική δύναμη που εκπροσωπείτε εκφράζει ακόμη και δημόσια την επιθυμία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με βάση αυτές τις αρχές. Μια αξιέπαινη επιθυμία, αλλά ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα του σήμερα», ανέφερε ο Καλανόφσκι στην επιστολή.

Εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, τον υβριδικό πόλεμο και την ανακήρυξη της Βουλγαρίας ως εχθρικού κράτους από τη Ρωσία.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να βγει ο Μητροπολιτικός Δήμος από τον λήθαργο και να αναλάβει πραγματική δράση για να μετακινήσει το μνημείο με τον «φιλικό» Ρώσο στρατιώτη που κουνούσε ένα όπλο πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της Σόφιας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να γίνει για να μετακινηθεί ένα μνημείο που υποδηλώνει την υποτελή θέση της Βουλγαρίας έναντι της Ρωσίας;».

«Πώς ταιριάζει η παρουσία ενός τέτοιου μνημείου στην κλίμακα των ευρωατλαντικών σας αξιών; Πιστεύετε ότι είναι φυσιολογικό ένας ένοπλος στρατιώτης από τον στρατό μιας χώρας που μας έχει ανακηρύξει εχθρούς να υψώνεται πάνω από το κοινοβούλιο και το πανεπιστήμιο; Πώς αντιστοιχεί αυτό με την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ;».

«Πόσο καιρό θα ανεχόμαστε ειρηνικά αυτό το σύμβολο της ρωσικής αποικιακής επιρροής, που έφτασε στο αποκορύφωμά του στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ, και συνεχίζει μέχρι σήμερα σε διάφορες μορφές», ρωτά ο ακτιβιστής από την Δημοκρατική Βουλγαρία.

dnes.dir.bg

The Hellenic Information Team

Σχόλια