Τουρκικό ΥΠΕΣ: «Στην Ελλάδα χτυπούν τους μετανάστες με ρόπαλα και τους πυροβολούν»


Νέα επίθεση εξαπέλυσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, το οποίο με ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί την Ελλάδα ότι ασκεί βία σε μετανάστες, «ακόμα και σε γυναίκες ή παιδιά», και ότι τους μεταχειρίζεται με απάνθρωπο τρόπο, κλέβοντάς τους τα υπάρχοντα.

Το τουρκικό ΥΠ.ΕΣ αναφέρεται αρχικά στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη «του οποίου η χώρα βρίσκεται συχνά στην ατζέντα για απάνθρωπες μεταχειρίσεις μεταναστών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά τακτικές για να χειραγωγήσει, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες απογυμνωμένων μεταναστών για τις οποίες δεν υπάρχει ούτε τοποθεσία, ούτε ημερομηνία».

«Γνωρίζουμε καλά πόσο απελπισμένη είναι η Ελλάδα, μετά την ομιλία του Προέδρου μας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που απεικονίζει τις απάνθρωπες τακτικές της Ελλάδας. Είναι πολύ προφανές ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις συστηματικές παράνομες απωθήσεις που κάνουν συστηματικά κατάσχοντας όλα τα υπάρχοντα των μεταναστών- συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, του τηλεφώνου, της ταυτότητας και των διαβατηρίων τους- πετώντας τους στη θάλασσα, παίρνοντας όλα τα ρούχα τους και παπούτσια, χτυπώντας τους γυμνούς με ρόπαλα, τραυματίζοντάς τους με συσκευές ηλεκτροσόκ, πυροβολώντας τους με σφαίρες από καουτσούκ ή βάζοντάς τους σε φθαρμένες σωσίβιες λέμβους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών στη συνέχεια.

«Εδώ και χρόνια» είναι «αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση και οι ενέργειες της Ελλάδας», σημειώνει η Τουρκία, κάνοντας λόγο για «εικόνες και διεθνείς αναφορές που απεικονίζουν τρυπημένα σκάφη, μετανάστες που έχουν υποστεί κακοποίηση, ακόμη και πυροβολισμούς με στόχο να τους σκοτώσουν. Μόλις τον περασμένο μήνα τρύπησαν τη βάρκα μιας ομάδας μεταναστών- ήταν μέσα και μωρά-που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Λίβανο. Έχοντας χάσει όλα τα τιμαλφή τους, αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στον θάνατο. Ο 9 μηνών Asım και ο 4χρονος αδελφός του, Abdülvahap, έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης. Τώρα, η Ελλάδα αδυνατεί να δώσει εξηγήσεις, στην παγκόσμια σκηνή, για αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία μέσω συκοφαντιών».

Και προσθέτει: «Αν και υπήρξε έντονη πίεση στην Ελλάδα για όσα κάνει, δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατηγορώντας την Αθήνα για βία, «ακόμα και σε γυναίκες και παιδιά, με την κατάσχεση ρούχων και χρημάτων μεταναστών που αναζητούν είσοδο στη χώρα τους και κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων τους με παράνομο τρόπο. Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο», απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα «που δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για τα πνιγμένα μωρά στο Αιγαίο, να σταματήσει τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις κατά των μεταναστών και τη μεταναστευτική πολιτική που οδηγεί σε θανάτους», καταλήγοντας στο ότι η Τουρκία ως χώρα έχει τηρήσει τους διεθνείς κανόνες «ακόμη και για τους παράτυπους μετανάστες χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, ακολουθώντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική μας».

Zougla.gr

Σχόλια