Πετρέλαιο κίνησης: Επανέρχεται η κρατική επιδότηση στην αντλία...


Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο μετά την εκτόξευση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδα που υπερβαίνουν την τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης αμέσως μόλις καταργήθηκε η επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία...
Η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα έτοιμη να παρέμβει στη τιμή του ντίζελ κίνησης απευθείας στην αντλία παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θόδωρος Σκυλακάκης  με δηλώσεις τους απέκλειαν οποιαδήποτε παρέμβαση στην παρούσα φάση για το πετρέλαιο κίνησης καθώς όπως ανέφεραν έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος και δίνεται προτεραιότητα στη θέρμανση των νοικοκυριών, με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης  περισσότερους δικαιούχους με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Την παρέμβαση στο ντίζελ προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του ντίζελ. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το ντίζελ κίνησης.»
Η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης στην αντλία, αφού εξαντλήθηκαν τα όποια αποθέματα, στην ελληνική αγορά οι τιμές του πετρελαίου κίνησης υπερβαίνουν σταθερά τις αντίστοιχες της βενζίνης σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 2,034 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,121 ευρώ ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό. Στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε , όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, μόνο η Μάλτα εμφανίζει χαμηλότερες τιμές στη βενζίνη σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης (σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μάλιστα και συγκεκριμένα στο 1,340 ευρώ η βενζίνη και στο 1,210 στο ντίζελ).
Σε αντίθεση το ντίζελ οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή βρέθηκε ακόμα και κάτω από τα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η  δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις τιμές των καυσίμων. «Το τι τιμές έχει το φυσικό αέριο έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί χαμηλές τιμές φυσικού αερίου δημιουργούν σε εμάς τη δυνατότητα να είμαστε περισσότερο παρόντες σε άλλα πεδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχόλια