Η ανατομία μιας ψηφιακής απάτης


Το ηλεκτρονικό μήνυμα που παρέλαβε το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου δεν του κίνησε υποψίες. Αλλωστε, ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Ανηψητάκης όντως περίμενε εκείνη την περίοδο ένα δέμα από τις ΗΠΑ. «Δυστυχώς η παράδοση καθυστέρησε λόγω έλλειψης πληροφοριών. Το δέμα σας θα αποθηκευτεί στο κέντρο διαλογής Αθηνών μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας», διάβασε στο κείμενο με υποτιθέμενο αποστολέα τα ΕΛΤΑ. Σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε γραφτεί λάθος το όνομά του, να είχε όντως κολλήσει κάπου το πακέτο στο μακρύ ταξίδι του μέχρι τη Σητεία. Εδωσε τα στοιχεία της κάρτας του για να πληρώσει ένα τέλος αποθήκευσης των 2,84 ευρώ, αγνοώντας ότι άνοιγε την πόρτα σε κυβερνοεγκληματίες. «Αλλαξαν το όριο ημερήσιων συναλλαγών και αλώνισαν στους λογαριασμούς μου», λέει.

Η κάρτα –της οποίας τα στοιχεία καταχώρισε– ήταν συνδεδεμένη με ένα λογαριασμό, οι κυβερνοεγκληματίες όμως κατόρθωσαν να εισβάλουν σε άλλους τρεις στους οποίους ήταν μοναδικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Η συνολική απώλεια έφτασε τις 5.674 ευρώ, σε τέσσερις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά σε διάστημα δύο ωρών. Τα χρήματα φάνηκε ότι κατέληξαν σε αγορές σε εταιρεία που ανήκει στο Tripadvisor και πιθανότατα σε μια ισπανική ιστοσελίδα αναζήτησης ξενοδοχείων.

Είχαν επιχειρηθεί ακόμη δύο συναλλαγές από τους απατεώνες, τις οποίες όμως μπλόκαρε εγκαίρως η τράπεζα. Μία εξ αυτών ήταν για το ποσό των 140 ευρώ. Το παράδοξο είναι, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Ανηψητάκης, ότι η τράπεζα δεν σταμάτησε συναλλαγή ύψους 2.062 ευρώ, παρότι έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο από άλλη που είχε μπλοκαριστεί. Ο ίδιος τονίζει ότι αντιλήφθηκε την απάτη και ειδοποίησε την τράπεζα το πρωί της 13ης Ιουλίου, ώστε να αμφισβητηθούν και να «παγώσουν» οι συναλλαγές. Ούτε αυτή η κίνηση, όμως, απέδωσε. Εχει υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων, ελπίζοντας κάποια στιγμή να δικαιωθεί.

«Αλλαξαν το όριο ημερήσιων συναλλαγών και αλώνισαν στους λογαριασμούς μου», λέει ένα από τα θύματα των χάκερ.

Δεν ήταν ο μόνος που έπεσε θύμα παραπλανητικών μηνυμάτων τα οποία στέλνονται με το λογότυπο των ΕΛΤΑ. Τον Φεβρουάριο, μια κάτοικος Ρόδου εισήγαγε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας της σε μια αντίστοιχη σελίδα και αργότερα διαπίστωσε ότι είχαν γίνει εν αγνοία της δύο συναλλαγές ύψους 799 και 207 ευρώ προς την ψηφιακή τράπεζα Revolut και ένα κατάστημα εμπορίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Kathimerini.gr

Σχόλια