Εκ των υστέρων: Η ραδιοτηλεόραση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία εντάχθηκε στη λίστα τρομοκρατίας


Ως κίνηση καλής θέλησης προς την Αίγυπτο, η Τουρκία περιέλαβε τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που προπαγάνδιζαν ενάντια της Αιγύπτου στους καταλόγους τρομοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να συμπεριλάβουν, εκ των υστέρων, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους δημοσιογράφους που ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που εξέπεμπαν από την επικράτειά της στους τρομοκρατικούς καταλόγους, αφού αποδείχθηκε ότι συμμετείχαν σε υποκίνηση κατά της Αιγύπτου, γράφει η Al Arabiya.

Όπως σημειώνεται, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει πάνω από έναν χρόνο που σταμάτησε τις πλατφόρμες της στην Τουρκία.  Η «Αδελφότητα» εκπέμπει ένα νέο δορυφορικό κανάλι από το Λονδίνο για να επιτεθεί στην Αίγυπτο.

Τώρα, που οι δημοσιογράφοι της «Αδελφότητας» εκπέμπουν από το Λονδίνο, η Τουρκία τους συμπεριέλαβε υπό τον κώδικα τρομοκρατίας G-87 ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ τους ενημέρωσε ότι καταζητούνται από την Αίγυπτο επειδή ανήκουν σε τρομοκρατική ομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτές οι εξελίξεις ήρθαν αφού οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν, το πρωί της Παρασκευής, ορισμένα μέλη της Αδελφότητας  που εργάζονταν σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη, αφού αποδείχθηκε ότι συνεργάζονται με δύο νέα δορυφορικά κανάλια που ξεκίνησε η Αδελφότητα για να υποδαυλίσει το κοινωνικό χάος στην Αίγυπτο και τον σχεδιασμό τους να ξεκινήσουν ένα τρίτο δορυφορικό κανάλι στην εφαρμογή Telegram.

Πηγές του Al-Arabiya.net επιβεβαίωσαν ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 34 μέλη της Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαχειρίζονται λογαριασμούς και σελίδες σε ιστότοπους επικοινωνίας που υποκινούν κατά της Αιγύπτου προκειμένου να δημιουργήσουν χάος στο εσωτερικό της χώρας.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ίσως ληφθεί άλλη απόφαση για την απέλασή τους από την Τουρκία.

 

«Περιορισμός της προπαγάνδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας»

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τουρκικές αρχές είχαν αποφασίσει, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για προσέγγιση με το Κάιρο και για να αποτρέψουν τις προσπάθειες της Αδελφότητας να ασκήσει κριτική στις αιγυπτιακές αρχές, να σταματήσουν το πρόγραμμα «Vision» στο δορυφορικό κανάλι «Al-Sharq», που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Hossam Al-Ghamry, και να αποτραπεί η επανεμφάνισή του σε οθόνες ή πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης από την Κωνσταντινούπολη. Δόθηκε, μάλιστα, εντολή από την Άγκυρα να αποτραπεί η κριτική κατά της Αιγύπτου και των αξιωματούχων της, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν να περιοριστούν τα δορυφορικά κανάλια της Αδελφότητας που εξέπεμπαν από την Κωνσταντινούπολη και να αποτραπεί η κριτική τους για την Αίγυπτο, ενώ απέτρεψε επίσης την εμφάνιση των μέσων ενημέρωσης της Αδελφότητας και του  προπαγανδιστικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα «Haitham Abu Khalil».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ανακοίνωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών της με την Αίγυπτο και έδωσε εντολή στα ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που δρούσαν στο έδαφός της να σταματήσουν τη δραστηριότητα.

Στις 5 και 6 Μαΐου 2021, μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σαντάτ Ουνάλ μετέβη στο Κάιρο στην πρώτη επίσκεψη αυτού του είδους από το 2013, και είχε συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Χαμντί Σανάντ Λόζα  για να συζητήσουν την προσέγγιση και στην επιστροφή των σχέσεων.

The Hellenic Information Team

Σχόλια