Τουρκία - Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) για σιτηρά: Καμία κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα


Καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.
«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», τονίζει το κέντρο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας , που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ρωσικά πλοία.
Το JCC, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία για τις «ανησυχίες της για την ασφάλεια των φορτηγών» και τις διαβίβασε στην ουκρανική και την τουρκική αντιπροσωπεία.
«Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα δημητριακά στη Μαύρη Θάλασσα, Amir Abdalla, ενημερώθηκε σήμερα (29 Οκτωβρίου) από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC για τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια κίνησης των εμπορικών πλοίων», σημειώνει το JCC, προσθέτοντας πως «επέστησε την προσοχή της τουρκικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο JCC (σε αυτές τις ανησυχίες)».
Στο μεταξύ, η Άγκυρα δεν έχει αντιδράσει επίσημα μέχρι τώρα και μάλιστα, πηγή ασφαλείας δήλωσε στις 29/10 ότι «η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί επίσημα» για η ρωσική αποχώρηση.
Πάντως, «το JCC εξετάζει τις πρόσφατες εξελίξεις, αξιολογεί τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις του και συζητεί τα επόμενα βήματα».
Το JCC υπολόγιζε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω  από 170 πλοία περίμεναν για επιθεώρηση ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, ενώ στις 29/10 τον θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα διέπλευσαν 9 φορτηγά και «περισσότερα από δέκα άλλα» είναι έτοιμα να το κάνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, διευκρινίζει το Κέντρο που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Μάλιστα, προβλέπει κυρίως την επιθεώρηση των φορτηγών που διαπλέουν τον Βόσπορο και στις δύο κατευθύνσεις, κενών και με φορτίο, από πέντε ομάδες που αποτελούνται από δύο Ρώσους επιθεωρητές, δύο Ουκρανούς, δύο Τούρκους και δύο εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, από τις αρχές του μήνα, ο αργός ρυθμός των επιθεωρήσεων επικρίθηκε από την Ουκρανία που κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τις παρακωλύει.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου, επέτρεψε την εξαγωγή από τα ουκρανικά λιμάνια τουλάχιστον 9 εκατ. τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το JCC.

bankingnews.gr
Σχόλια