Η Αίγυπτος διακόπτει τον διάλογο με την Τουρκία - Ο Σούκρι αναφέρει τους Λόγους


Ο διάλογος μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας σταμάτησε επειδή η τελευταία δεν έδειξε σημάδια για την αλλαγή των πολιτικών της σχετικά με τη Λιβύη, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Οι «διερευνητικές συνεδριάσεις διαλόγου» μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας ξεκίνησαν πέρυσι για να συζητηθούν τα «απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων» σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο, σύμφωνα με τον Σούκρι που μίλησε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya σήμερα. 

Ωστόσο, ο διάλογος «σταμάτησε μετά από δύο γύρους, επειδή δεν υπήρξε αλλαγή στις πρακτικές της Τουρκίας στη Λιβύη».

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου αντιμετωπίζουν τη διπλωματική ρήξη από το 2013 λόγω αντικρουόμενων πολιτικών στην περιοχή.

Από τις αρχές του 2021, οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν βελτιωθεί ελαφρώς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε «την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις των δύο χωρών» και σημείωσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις.

Ωστόσο, παρά τη σχετική βελτίωση των σχέσεων μετά τις συναντήσεις των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών, η πρόοδος στις αιγυπτο - τουρκικές σχέσεις είναι αργή και οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Στη Λιβύη, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές της πολιτικής κρίσης, με την Τουρκία να παρέχει διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα, ενώ η Αίγυπτος αναγνωρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση του Φατί Μπασάγκα, η οποία ορίζεται από τη Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η διαίρεση Αιγύπτου-Τουρκίας για τη Λιβύη πήγε πιο κάτω όταν, νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και την κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μνημόνιο συνεννόησης βασίζεται ουσιαστικά στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη από την πρώην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα τρίτων χωρών όπως της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

The Libya Update

The Hellenic Information Team

Σχόλια