Ξυπνούν φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά


ανθρωπιστικού διαδρόμου», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος.
«Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αρχικά αναταξινόμησε τη συμφωνία για τα σιτηρά από ανθρωπιστική σε εμπορική και τώρα κλείνει τα μάτια στη χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς», συμπλήρωσε.

Zelensky: Η Ουκρανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σήμερα, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr Fial, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών "όπως έχουμε συμφωνήσει" με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. 

Μέτρα

Η Ρωσία θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερώς τα μέτρα που θα λάβει της για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Στο εγγύς μέλλον θα αναφέρουμε λεπτομερώς τα συμπεράσματα και τις προσεγγίσεις μας για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά», είπε.
Οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, είπε ο Nebenzya.
«Μέχρι στιγμής περισσότερα από 70 πλοία διερευνώνται για συστηματικές παραβιάσεις που σχετίζονται με μη συμμόρφωση με τους κανόνες ναυσιπλοΐας στον θαλάσσιο διάδρομο σιτηρών και για απόπειρες λαθρεμπορίας σε ειδικά εξοπλισμένες κρυψώνες.
Την ίδια στιγμή, στα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα οι Ουκρανοί συζητούν ανοιχτά τις ευκαιρίες που άνοιξε η συμφωνία για το λαθρεμπόριο όπλων και καυσίμων μέσω πλοίων που επιστρέφουν στα ουκρανικά λιμάνια κατά μήκος του διαδρόμου σιτηρών.
«Αυτά που λένε οι δυτικοί συνάδελφοί μας ότι τα μέτρα που λάβαμε απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι τίποτα άλλο από άλλη μια προσπάθεια για να εξοπλιστεί το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο οι δυτικοί χειριστές του εγκατέλειψαν», είπε ο Nebenzya.

Ραγδαία άνοδος

Στο μεταξύ, ραγδαία άνοδο 6% σημειώνουν οι τιμές του σιταριού παγκοσμίως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade σημείωσε άλμα 5,8% στα 8,77 δολάρια το μπούσελ, αφού νωρίτερα είχε φθάσει στο υψηλό των 8,93 δολαρίων το μπούσελ.
Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι να αυξάνονται κατά 2,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια να ενισχύονται κατά 0,7%.

Το κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να πεισθεί να επανέλθει στη συμφωνία είναι αβέβαιο, αν και έχει ζητήσει συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συζητηθεί το θέμα.
Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Γαλλία εργάζεται προς την κατεύθυνση να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει προμήθειες τροφίμων μέσω χερσαίων οδών μέσω της Πολωνίας ή της Ρουμανίας και όχι μέσω της οδού της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται σήμερα.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ή τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η αποχώρηση της Ρωσίας είναι το "τελευταίο γεγονός των αποθαρρυντικών σημάτων από τη Ρωσία σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών" που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Jesper Buhl, αναλυτή της Bull Positions.
Ο Buhl ανέφερε σε σημείωμά του το Σάββατο ότι οι αγορές θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τη λειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας, τις κινήσεις των πλοίων και τις ροές σιτηρών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
"Τα παραπάνω θέτουν σοβαρό πτωτικό κίνδυνο στο προηγούμενο συμπέρασμα που σχετίζεται με το ανώτατο όριο του δυναμικού ροής των ροών σιτηρών της Ουκρανίας", ανέφερε.
"Αυτές οι αναταράξεις είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, επηρεαζόμενες επίσης από τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στα πεδία των μαχών, και ενισχύουν την αβεβαιότητα για την τύχη της τρέχουσας συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών και τη συνέχιση των ροών σιτηρών από την Ουκρανία προς τον υπόλοιπο κόσμο".

bankingnews.gr
Σχόλια