Ανησυχητική εξέλιξη για την Θράκη μας – Απόφαση για επαναλειτουργία τουρκικών ΜΚΟ – ”Τι αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρώπης”


Ανησυχητικά είναι για την Θράκη μας όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ! Εμείς αναμένουμε ενημέρωση και από τις ελληνικές Αρχές και μεταφέρουμε το άρθρο τουρκικού ΜΜΕ.

Αναλυτικά:

”Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα στείλει επιστολή στην Ελλάδα για την επαναλειτουργία των ΜΚΟ που έκλεισαν λόγω της φράσης «τουρκικές» στα ονόματά τους, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΑ που ελήφθη πριν από 15 χρόνια. Ο Πρόεδρος της ”Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” Ozan Ahmetoğlu αξιολόγησε την απόφαση ως «καθυστερημένη αλλά σημαντική απόφαση».

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις με την έκφραση «τουρκικός» στην Ελλάδα έκλεισαν παράνομα για διάφορους λόγους. Η πρώτη από αυτές είναι η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η οποία ιδρύθηκε στη Δυτική Θράκη το 1927. Η πόρτα του σωματείου κλειδώθηκε το 1986 λόγω της έκφρασης «Τούρκος» στο όνομά του. Στη συνέχεια, όλες οι ΜΚΟ με τη λέξη «τουρκική» στα ονόματά τους έκλεισαν η μία μετά την άλλη. Οι συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη ξεκίνησαν νομικό αγώνα το 1988 εξαιτίας αυτού του βήματος της Ελλάδας. Η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2005. Ανακοινώνοντας την απόφασή του στις 27 Μαρτίου 2008, το ΕΔΑΔ έκρινε δικαιωμένη την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα στο θέμα. Οι αιτήσεις που υπέβαλε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης με απόφαση του ΕΔΑΔ απορρίφθηκαν από τις ελληνικές αρχές. Απέναντι σε αυτή τη στάση της Ελλάδας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό βήμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκφωνεί συνεχώς εκκλήσεις κατά της Τουρκίας, είδε την Ελλάδα 15 χρόνια αργότερα.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της Επιτροπής για την τρέχουσα κατάσταση και τις προτρέπει να λάβουν γρήγορα μέτρα για να εξασφαλίσουν την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Ozan Ahmetoğlu αξιολόγησε την απόφαση ως «καθυστερημένη αλλά σημαντική απόφαση». Μιλώντας στη Yeni Şafak, ο Ahmetoğlu είπε: “Θέλουμε πραγματικά πιο σκληρές αποφάσεις. Θέλουμε πολιτική πίεση στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε το αίτημα της Ευρώπης να γράψει επιστολές και να αλλάξει τη νομοθεσία. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. “Αθήνα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη βούληση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Αυτή η πολιτική σφετερισμού των δικαιωμάτων μας πρέπει να τερματιστεί».


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σχόλια