Λιβύη: Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα παρέδωσε στις ΗΠΑ τον βομβιστή της πτήσης της Pan American

Το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τις αρχές της Σκωτίας ανέφερε ότι η Λιβύη παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ταξίαρχο  Άμπου Ακίλα Μασούντ  αλ Μαρίμι, ο οποίος κατηγορείται για την κατασκευή της βόμβας που πυροδότησε την πτήση 103 της Pan American πάνω από το Λόκερμπι (Lockerbie) πριν από 34 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τις κατηγορίες εναντίον του Άμπου Ακίλα Μασούντ  πριν από δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση της 21ης ​​Δεκεμβρίου 1988.

Και οι 259 επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν στο γιγάντιο αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη από το Λονδίνο σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Λόκερμπι όταν τα σπίτια τους καταστράφηκαν από συντρίμμια.

Τον περασμένο μήνα, προέκυψε η είδηση ​​ότι ο Μασούντ είχε απαχθεί από ένοπλη ομάδα στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εικασίες ότι θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές για δίκη.

Ο Άμπου Ακίλα Μασούντ  αλ Μαρίμι απήχθη υπό μυστηριώδεις συνθήκες, μπροστά από το σπίτι του στην περιοχή  Άμπου Σαλίμ της Τρίπολης.

 


Σε συνέντευξή του πέρυσι στο βρετανικό κανάλι «BBC», η ΥΠΕΞ της Λιβύης Αλ Μανγκούς  μίλησε για το ενδεχόμενο έκδοσης του Αλ Μασούντ, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση.

 

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, στις 06 Νοεμβρίου 2021, το Προεδρικό Συμβούλιο ανέστειλε τις δραστηριότητες της Υπουργού Εξωτερικών από το να εργαστεί αυτοβούλως και ξεκίνησε έρευνα μαζί της για μη συντονισμό με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Εκείνη την εποχή, το Προεδρικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Μουχάμεντ αλ Μάνφι, αποφάσισε να εμποδίσει την αλ Μανγκούς να ταξιδέψει και να την ερευνήσει για διοικητικές παραβάσεις που της αποδίδονται, αλλά η υπουργός επέστρεψε στην εργασία της μετά από λίγο, χωρίς το συμβούλιο να δείξει αποτελέσματα της έρευνας.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Επικρατείας αρνήθηκε να ανοίξει ξανά τον φάκελο του Λόκερμπι, αρνούμενο να τον επαναφέρει στο προσκήνιο.

Ωστόσο, η εξαφάνιση του Άμπου Μασούντ, ο οποίος φέρεται να απήχθη από το σπίτι του στρέφεται προς την κυβέρνηση της ενότητας του Ντμπέιμπα που φέρεται να παρέδωσε τον καταζητούμενο από τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό και την κατασκευή της βόμβας, που πυροδότησε το αεροπλάνο πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Akhbar Libya 24

The Hellenic Information Team

Σχόλια