Ενεργειακή κρίση: Πολικό ψύχος προ των πυλών, απειλεί να εξαντλήσει τα αποθέματα της ΕΕ


Χειμωνιάτικη ψύχρα επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα γίνεται όλο και χειρότερη, που σίγουρα δεν κάνει ευπρόσδεκτη την επέλαση του χειμώνα παρά μόνο για τα... χιονοδρομικά κέντρα που θέλουν χιόνι για να καλύψουν τα οικονομικά κενά που δημιούργησε η πανδημία!
Βαρομετρικό χαμηλό από την Αρκτική, έντυσε στα λευκά την Στοκχόλμη και οι κάτοικοί της ξύπνησαν την Παρασκευή με ένα νέο στρώμα πυκνού χιονιού που οι σκέιτερ ααπολαμάνουν στο γιγάντιο παγοδρόμιο στο ιστορικό πάρκο Kungstradgarden της πόλης, ενώ η πρόγνωση για την Σκανδιναβία κάνει λόγο για συνθήκες κατάψυξης -23 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα η προοπτική πως το κρύο που πλήττει την ήπειρο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και με προβλέψεις για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στη Γερμανία και χιόνι σε πολλά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει τους κατοίκους και των δύο χωρών, όπως και πολλών ακόμη στην Ευρώπη να τρέμουν από την ενεργειακή φτώχεια που τους υποχρεώνει σε αυστηρό ενεργειακό περιορισμό.

Ωστόσο έρχονται γιορτές... και οι προκλήσεις μόλις αρχίζουν

Ενώ οι συνθήκες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εορταστικού πνεύματος, θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό που είναι κρίσιμος για να επιβιώσει η Ευρώπη τον χειμώνα χωρίς διακοπές ρεύματος.
Ένα ήπιο φθινόπωρο περιόρισε τη χρήση φυσικού αερίου και βοήθησε τους χώρους αποθήκευσης να γεμίσουν, μετριάζοντας τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις με την απώλεια ρωσικών ροών.
Όμως οι προκλήσεις τώρα αρχίζουν, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Η μεγαλύτερη ζήτηση θέρμανσης και η έλλειψη προσφοράς από τα αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών αιολικών πάρκων θα δοκιμάσουν τα δίκτυα, όπως οι γαλλικοί και σουηδικοί πυρηνικοί στόλοι δυσκολεύονται.
Και παρόλο που η κυβέρνηση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναμένει να έχει αρκετή ενέργεια τους ψυχρότερους μήνες, η ρυθμιστική αρχή δικτύου της χώρας BNetzA την Παρασκευή 9/12 προέτρεψε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη θέρμανση για εξοικονόμηση καυσίμων.

Crush test η αύξηση ζήτησης για θέρμανση

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση της ζήτησης θέρμανσης για την αντιμετώπιση των ψυχρότερων συνθηκών που είναι πιθανό να επιμείνουν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα», δήλωσε η Alexandra Sherred, συνεργάτης μετεωρολόγος στο The Weather Co.
Ένας θόλος υψηλών πίεσεων πάνω από τη Γροιλανδία προκαλεί τα χαμηλά βαρομετρικά να κινούνται προς τα ανατολικά κοντά και πάνω από τους Σκανδιναβούς, δήλωσε ο μετεωρολόγος της Marex, Alexandre Fierro.
Αν και θα είναι πιο ζεστα στη Μεσόγειο, η βόρεια Ευρώπη θα αισθανθεί το πολικό ψύχος μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

-23 στη Σκανδιναβία

Ο υδράργυρος θα πέσει έως και τους -23 βαθμούς Κελσίου (-9 Φαρενάιτ) στα βόρεια της Σκανδιναβίας τη Δευτέρα, δήλωσε ο κρατικός μετεωρολόγος της Σουηδίας.
Άλλοι μετεωρολόγοι βλέπουν τις περισσότερες πιθανότητες χιονιού βραχυπρόθεσμα στη βόρεια και ανατολική Σκωτία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση για χιόνι και πάγο στη νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο από την Κυριακή.
«Όλα υποδηλώνουν ότι ο κρύος καιρός θα διαρκέσει τουλάχιστον τις επόμενες 10 ημέρες», δήλωσε ο Mattias Lind, μετεωρολόγος στο κρατικό μετεωρολόγο της Σουηδίας.
«Μπορεί να πέσει πολύ χιόνι τις επόμενες μέρες».
Η ανησυχία είναι ότι οι συνθήκες δαγκώματος συνοδεύουν μια επιδεινούμενη κρίση ρεύματος στη Σουηδία, με μια διακοπή λειτουργίας στον μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας να αυξάνει τον πραγματικό κίνδυνο αποσυνδέσεων.
Αυτό σημαίνει ότι το έθνος θα πρέπει να βασιστεί στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Πολωνία για να διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια.

Στη Γερμανία, οι πολίτες επαινούνταν για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου όταν οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη ήπιες τον Νοέμβριο.
Και ενώ η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται τώρα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους -7 βαθμούς Κελσίου σε μέρη όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο, τα νοικοκυριά θα μπουν στον πειρασμό να ανεβάσουν τον θερμοστάτη.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο χειμώνας μπορεί να καθυστερήσει», δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου, σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.
Υπάρχουν επίσης άλλες καιρικές απειλές για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. 
H παραγωγή ανέμου θα φτάσει σε χαμηλό το Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν αυξηθεί τη Δευτέρα – κάτι που προκάλεσε βραχυπρόθεσμα ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

bankingnews.gr
Σχόλια