ΗΠΑ: Τα ποσοστά θανάτων από όπλα έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών


Το ποσοστό θνησιμότητας από όπλα στις ΗΠΑ πέρυσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών και το ποσοστό μεταξύ των γυναικών αυξάνεται ταχύτερα από αυτό των ανδρών, σύμφωνα με μελέτη. Η αύξηση μεταξύ των γυναικών διαδραματίζει έναν τραγικό και υπο-αναγνωρισμένο ρόλο σε έναν απολογισμό που παραμορφώνει συντριπτικά τους άνδρες, είπαν οι ερευνητές. “Οι γυναίκες μπορεί να χαθούν στη συζήτηση επειδή πολλοί από τους θανάτους είναι άνδρες”, είπε ένας από τους συγγραφείς, ο Δρ Έρικ Φλίγκλερ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Μεταξύ των μαύρων γυναικών, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα υπερτριπλασιάστηκε από το 2010 και το ποσοστό των αυτοκτονιών που σχετίζονται με όπλα υπερδιπλασιάστηκε από το 2015, έγραψε ο Fleegler και οι συνεργάτες του στην δημοσίευση του JAMA Network Open. Η έρευνα είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις των θανάτων από όπλα στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, δήλωσε ο David Hemenway, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ελέγχου Τραυματισμών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τον Οκτώβριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν στοιχεία σχετικά με τους θανάτους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ πέρυσι, μετρώντας περισσότερους από 47.000 – τους περισσότερους σε τουλάχιστον 40 χρόνια. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξάνεται, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το ποσοστό των θανάτων από όπλα έχει επιδεινωθεί επίσης. Τα ποσοστά ανθρωποκτονιών και αυτοκτονιών στην Αμερική που σχετίζονται με όπλα αυξήθηκαν κατά 8% πέρυσι, φτάνοντας το καθένα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις τάσεις στους θανάτους από πυροβόλα όπλα από το 1990. Διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από όπλα άρχισαν να αυξάνονται σταθερά το 2005, αλλά η άνοδος επιταχύνθηκε πρόσφατα, με άλμα 20% από το 2019 στο 2021. Γιατί αυξήθηκαν τόσο δραματικά οι θάνατοι από όπλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19; Αυτή είναι “μια απλή ερώτηση με πιθανώς μια περίπλοκη απάντηση στην οποία κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά την απάντηση”, δήλωσε ο Fleegler, γιατρός επείγουσας ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Οι παράγοντες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαταραχή της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων, υψηλότερες πωλήσεις όπλων, άγχος και προβλήματα ψυχικής υγείας, είπαν οι ειδικοί. Οι ερευνητές μέτρησαν περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο θανάτους από όπλα κατά τη διάρκεια αυτών των 32 ετών – περίπου όσο και ο αριθμός των Αμερικανικών θανάτων που αποδίδονται στον COVID-19 τα τελευταία τρία χρόνια.

  • Περίπου το 14% όσων σκοτώθηκαν από όπλα ήταν γυναίκες, αλλά η αύξηση του ποσοστού μεταξύ αυτών είναι πιο έντονη. Υπήρχαν περίπου 7 θάνατοι από όπλα ανά 100.000 γυναίκες πέρυσι, από περίπου 4 ανά 100.000 το 2010 — αύξηση 71%. Η συγκρίσιμη αύξηση για τους άνδρες ήταν 45%, το ποσοστό αυξήθηκε σε περίπου 26 ανά 100.000 από περίπου 18 ανά 100.000 το 2010.
  • Για τις μαύρες γυναίκες, το ποσοστό αυτοκτονίας με όπλο αυξήθηκε από περίπου 1,5 ανά 100.000 το 2015 σε περίπου 3 ανά 100.000 πέρυσι. Το ποσοστό θανάτων τους από ανθρωποκτονίες πέρυσι ήταν πάνω από 18 ανά 100.000, σε σύγκριση με περίπου 4 ανά 100.000 για τις Ισπανόφωνες γυναίκες και 2 ανά 100.000 για τις λευκές γυναίκες.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από όπλο ανθρωποκτονίας συνεχίζουν να είναι στους νεαρούς μαύρους άνδρες, με 142 ανά 100.000 για εκείνους που είναι στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας με όπλο είναι σε λευκούς άνδρες στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με 45 ανά 100.000, είπαν οι ερευνητές.

Σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη μελέτη, τρεις ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσαν ότι η εργασία επιβεβαίωσε τις φυλετικές και σεξουαλικές διαφορές στους θανάτους από όπλα στις ΗΠΑ και ότι οι θάνατοι από ανθρωποκτονίες συγκεντρώνονται στις πόλεις και οι αυτοκτονίες είναι πιο συχνές σε αγροτικές περιοχές. “Η βία με τα πυροβόλα όπλα είναι ένα επιδεινούμενο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα απαιτήσει μια σειρά προσπαθειών για τον έλεγχο”, έγραψαν.

ΠΗΓΗ

Σχόλια