ΠΥΡΗΝΙΚΈΣ ΔΟΚΙΜΈΣ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ ΈΝΑ ΗΦΑΊΣΤΕΙΟ;

Στην φωτογραφία το Όρος Παεκτού και η λίμνη του Παράδεισου. Οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να ξυπνήσουν ηφαίστειο; Οι σεισμολ

 



Στην φωτογραφία το Όρος Παεκτού και η λίμνη του Παράδεισου.

Οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να ξυπνήσουν ηφαίστειο;

Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι επανειλημμένες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο υψηλότερο βουνό της χώρας να εκραγεί - και προσθέτουν ότι μία από τις προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εκρηκτικά γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία.

Το όρος-ηφαίστειο των 2700 μέτρων, βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας και για τελευταία φορά ξέσπασε το 1903. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας κάτω από την κορυφή τα τελευταία χρόνια, και τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του θείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο θάλαμος μάγματος επεκτείνεται. Μόλις 72 μίλια από την Punggye-ri της Βόρειας Κορέας - όπου οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί ήδη να είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μια 5η υπόγεια πυρηνική δοκιμή - οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια άλλη έκρηξη θα μπορούσε να ξυπνήσει το ανενεργό ηφαίστειο.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 2016, 4 επιστήμονες της Νότιας Κορέας, με επικεφαλής τον Χονγκ Tae-Kyung, δήλωσαν, ότι οι «ισχυρές εδαφικές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες δυναμικές αλλαγές του στρες που μπορεί να διαταράξει το θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου, επιταχύνοντας έτσι την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο αποτελεί άμεση απειλή για το ηφαίστειο» δήλωσε ο Χονγκ, καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, προειδοποιώντας ότι υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις με μεγέθη από 5,0 έως 7,6R μπορεί να προκαλέσoυν υπερπίεση στο θάλαμο μάγματος.

Το Όρος Παεκτού είναι το ιερό βουνό του καθεστώτος της Β.Κορέας, με την κρατική προπαγάνδα υποστηρίζοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο πρώην κυβερνήτης, γεννήθηκε σε μια παράγκα στις πλαγιές του, ενώ του ο πατέρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, οδήγησε ένα στρατό ανταρτών εναντίον των κατοχικών ιαπωνικών δυνάμεων.




geogeodifhs.blogspot.com
Σχόλια