Κακοκαιρία Elias: Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο – Βυθίστηκε στο σκοτάδι η πόλη

Μέχρι τις 23:44 είχαν γίνει τουλάχιστον 330 απεγκλωβισμοί. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800





Μέχρι τις 23:44 είχαν γίνει τουλάχιστον 330 απεγκλωβισμοί. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Μόνο στο Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.
«Ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους»

Λίγο μετά τις 20:30 σχεδόν ολόκληρη η πρωτεύουσα της Μαγνησίας βυθίστηκε στο σκοτάδι. Η τάση της ηλεκτροδότησης παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση για ώρα, προτού γίνει ολική διακοπή σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Πηγή Ταχυδρόμος

«Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Έκκληση. Κλειστείτε στα σπίτια σας, πηγαίνετε σε ψηλότερους ορόφους, προστατεύστε τη ζωή σας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αχιλλέας Μπέος. Οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, όλες οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί. 

Εγκλωβισμένοι σε Βόλο, Αγριά και Αλυκές

Λίγο πριν τις 10μ.μ. η πυροσβεστική υπηρεσία επιβεβαίωσε πως δέχεται αρκετές κλήσεις για απεγκλωβισμούς τόσο μέσα από τον Βόλο, όσο και από τις Αλυκές και την Αγριά. 
Μαρτυρίες κατοίκων

Κάτοικοι του Βόλου και των γύρω περιοχών μίλησαν στην «Κ» σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στις γειτονιές τους. Η Κατερίνα Ευαγγελινού, που μένει στο «Οξυγόνο», πάνω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα μεταφέρει πως τα ύδατα έχουν ξεχειλίσει και η περιοχή δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε πόσιμο νερό. Αλλος κάτοικος, που διαμένει στην περιοχή «Αναύρου», κοντά στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο, περιγράφει πως κάτοικοι «ψάχνουν τα αυτοκίνητά τους». Λίγο πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι καταστηματάρχες κοντά στο λιμάνι πάσχιζαν να βγάλουν τα νερά από τις επιχειρήσεις του με σκούπες. Ακόμα μία γυναίκα που μένει στο Βόλο, μεταφέρει πως ο χείμαρρος Ξηριάς δεν έχει υπερχειλίσει, αλλά η στάθμη των υδάτων είναι ανησυχητική. Στο Βελεστίνο ο χείμαρρος ξεχείλισε και σπίτια έχουν γεμίσει νερά. 
Νότιο Πήλιο: «Επανάληψη του Daniel»

«Ζούμε μια επανάληψη του Daniel», δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Δημήτρης Παρισιάδης. «Ολοι οι παραλιακοί οικισμοί του νοτίου Πηλίου, Μηλίνα, Χόρτο, Πλατανιάς και Κατηγιώργης έχουν πλημμυρίσει. 

«Κόπηκαν ξανά δρόμοι και γέφυρες. Ηταν αναμενόμενο γιατί δεν έχει ανακτηθεί η απορροφητικότητά του εδάφους. Πλημμύρισαν αρκετά σπίτια, υπάρχουν μέρη που δεν έχουν ακόμα νερό από την κακοκαιρία Daniel μέχρι σήμερα».

Εκκενώσεις και επιφυλακή

Το βράδυ της Τετάρτης, εκκενώθηκε πλήθος περιοχών. Λίγο πριν τις 10μ.μ. μήνυμα εκκένωσης δέχθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Αμπελώνα, στον δήμο Παλαμά, στην Καρδίτσα. Λίγα λεπτά αργότερα, εστάλη εκ νέου μήνυμα 112, για την περιοχή του Παλαμά, ζητώντας στους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σακελλαρίου, αποφάσισε την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Ειδοποίηση να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους έλαβαν και οι κάτοικοι σε Αρμένι, Νίκη και Κάμπο στη Λάρισα. 

Οι περιοχές Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, η Υπέρεια και ο οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη, επίσης εκκενώθηκαν προληπτικά περί τις 9μ.μ.
Καταστροφές στην Εύβοια

Στην Εύβοια σημειώθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε χωριά, που συνοδεύτηκαν από κατολισθήσεις και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε περιουσίες. Στις Ροβιές «κόπηκαν» δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια. «Από τις 4 το πρωί βρέχει ακατάπαυστα, τα ποτάμια μια ξεχειλίζουν, μια κατεβαίνει λίγο η στάθμη τους. Εχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι, έχουν πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, έχουν γίνει καταστροφές. Το χωριό έχει καταστραφεί στο 70%» ανέφερε το μεσημέρι στην «Κ» ο πρόεδρος του χωριού Ροβιές , Θοδωρής Κέρης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Ροβιές έχουν μεταβεί 
πεζοναύτες με Hummer και Μ-113.Φωτογραφία από το Προκόπι, πηγή: egnomi.gr

Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν και στη Λίμνη, όπου οι λάσπες κατέληξαν στη θάλασσα αλλάζοντας το χρώμα των υδάτων. Κλειστός, έως αυτή την ώρα παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι. Ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Αστεροσκοπείο: Η Εύβοια έχει δεχθεί ήδη το μισό ετήσιο ύψος βροχής που σημειώνεται στην Αθήνα

Οι επίμονες, ισχυρές καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αυξάνοντας περαιτέρω τα ήδη σημαντικά ύψη βροχής.

Ενδεικτικό του μεγάλου όγκου νερού που δέχεται το νησί είναι πως σύμφωνα με καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας, μέχρι τις 12:00, σήμερα,είχαν πέσει 227 χιλιοστά νερού. Στη δε κεντρική Εύβοια, στον σταθμό του Αστεροσκοπέιου, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Μακρυκάπα είχαν καταγραφεί ως την ίδια ώρα 197 χιλιοστά, ενώ ο σταθμός της Ιστιαίας έχει καταγράψει 160 χιλιοστά.

«Πρόκειται για το μισό ετήσιο ύψος βροχής που σημειώνεται στην Αθήνα» δήλωσε στην «Κ» ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός-μετεωρολόγος συνεργάτης στo meteo.gr και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προσθέτοντας πως οι επίμονες, ισχυρές καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αυξάνοντας 
περαιτέρω τα ήδη σημαντικά ύψη βροχής.

Το απόγευμα της Τετάρτης το μεγαλύτερο πρόβλημα παρέμενε στη βόρεια Εύβοια, όπως διευκρίνιζε σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος, Θανάσης Μπαλάφας σε ενημέρωση. 
Στα όρια ο Σπερχειός – Προετοιμάζεται εκκένωση του χωριού Κόμμα 

Στη Φθιώτιδα, σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα. Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, και είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από τον δήμο είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τόσο στην περιοχή της Λαμίας όσο και σε ολόκληρη τη δυτική Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για τα αναχώματα στο ποτάμι. Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.
Η πρόγνωση για την Πέμπτη

Τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας.

Kathimerini.gr

Σχόλια