Νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα στο διαδίκτυο



Ο Δημήτρης Κουμπιάς και ο Συντάκτης Υλης

Νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα στον χώρο του διαδικτύου που βασίζεται πάνω σε μια ιδέα του Δημήτρη Κουμπιά η οποία γεννήθηκε όταν ο δημοσιογράφος αναζητούσε τρόπο ν’ ανταποκριθεί στις ερωτήσεις, συναδέλφων του κυρίως, για το πώς θα μπορούσαν ν’ αποκτήσουν το εξαντλημένο από το 2007 πόνημά μου με τίτλο Ο Συντάκτης Ύλης.
Σε σχετικό σημείωμά του ο Δ. Κουμπιάς αναφέρει:
«Σας καλώ να επισκεφθείτε το site syntaktisylis.gr, που είναι το τελευταίο, μέχρι το επόμενο ελπίζω, δημοσιογραφικό μου εγχείρημα. Η ιδέα του site γεννήθηκε όταν αναζητούσα τρόπο ν’ ανταποκριθώ στις ερωτήσεις, συναδέλφων κυρίως, για το πώς θα μπορούσαν ν’ αποκτήσουν το εξαντλημένο από το 2007 πόνημά μου με τίτλο Ο Συντάκτης Ύλης.
Δεν σκέφτηκα βέβαια να ξανατυπώσω το βιβλίο, το οποίο προοριζόταν «για σπουδαστές δημοσιογραφίας» και είχε εκδοθεί δυο φορές τότε που δίδασκα· το 1996 και το 2005, ενώ μέχρι την πρώτη έκδοση μοιραζόταν στους σπουδαστές σε φωτοτυπίες μετά από κάθε μάθημα, αρχής γενομένης το 1976 από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας.


Τελικά αποφάσισα να το επανεκδώσω διαδικτυακά. Ο τίτλος του βιβλίου, αλλά και η ειδικότητά μου στη δημοσιογραφία ενέπνευσαν και την ονομασία του site.


Βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο βιβλίο, αφού το εμπλούτισα και το… ανακαίνισα, επικαιροποιώντας το στο μέτρο του δυνατού. Άλλωστε πολλά από τα γραφόμενα πριν από 19 χρόνια έχουν πια μόνον ιστορική αξία. Ταυτόχρονα, στο site έχουν «ανέβει» και άλλα ΒΙΒΛΙΑ που έχω γράψει.
Παράλληλα καταχωρίζονται σελίδες – όπως τιτλοφορείται η ενότητα – από τα 65 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας, που την ξεκίνησα την Άνοιξη του 1958 στα 15μου· μαθητής ακόμη του Λεοντείου Λυκείου. Με κείμενα που έγραψα και γεγονότα που έζησα όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία θα περιλαμβάνονταν στα απομνημονεύματά μου, αν… τα έγραφα.
Στις ΑΠΟΨΕΙΣ τέλος, θα αναρτώνται κείμενα συναδέλφων – και όχι μόνον – που θα ταιριάζουν με το περιεχόμενο του site.
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε λοιπόν.
Δημήτρης Γ. Κουμπιάς»


Posted by zoornalistas
Σχόλια