Χτίζει υπερασπιστική γραμμή...

Nonews-NEWS.com



Χτίζει υπερασπιστική γραμμή...
http://www.nonews-news.com/2024/03/blog-post_427.html
Mar 27th 2024, 22:42






Μαρία Ψαρά 


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Με ένα μακροσκελές ηλεκτρονικό μήνυμα, στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ομογενών τις οποίες είχε αρχικά παραβιάσει με τη μαζική αποστολή μέιλ, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις σε εκείνους που της είχαν απαντήσει, ζητώντας της τον λόγο για το πού βρήκε τα στοιχεία τους. Με ένα κείμενο γραμμένο ξεκάθαρα από νομικό η ευρωβουλεύτρια παραδέχεται ότι στην αρχή της υπόθεσης έλεγε ψέματα, επικαλείται την... ελευθερία της έκφρασης για να παίρνει λίστες αποδήμων και να τους πληροφορεί και περιορίζει την ευθύνη στον αποπεμφθέντα γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκο Θεοδωρόπουλο.


Η κ. Ασημακοπούλου παραδέχεται ότι η λίστα προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και συμπεριλάμβανε τα εξής στοιχεία: αύξοντα αριθμό εκλογέα, φύλο, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, όνομα συζύγου, ημερομηνία, πόλη και χώρα γέννησης και ψηφοφορίας, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση.


Και παρ' όλο που δεν αναφέρει άλλα πρόσωπα, δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει ότι την παρέλαβε στο τέλος Ιανουαρίου 2024. Τη στιγμή που η επίσημη θέση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως είναι ότι η διαρροή πραγματοποιήθηκε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τον χρόνο που μεσολάβησε, αν πράγματι μεσολάβησε.


Η ευρωβουλεύτρια λέει ότι «λυπάται, ειλικρινά, για την όποια δικαιολογημένη ανησυχία, που άθελά της προκάλεσε», ωστόσο δεν ζητάει συγγνώμη –κάτι που επισημαίνεται από πολλούς ομογενείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δηλώνει δε έτοιμη «να προασπίσει τα δικαιώματά της από οποιαδήποτε προσπάθεια άντλησης πολιτικών, οικονομικών ή άλλων ωφελημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


«Ως παιδί και εγώ της ελληνικής ομογένειας, απευθύνθηκα σε σας, τους απόδημους Ελληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, ως ενεργούς πολίτες που εργάζονται και προοδεύουν, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα στη χώρα που ζείτε», γράφει η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.


Στην πραγματικότητα το μέιλ της περιγράφει τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί και ενώπιον των δικαστηρίων. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που αναφέρει το δικαίωμά της περί ελευθερίας της έκφρασης και διάδοσης ιδεών.


«Σύμφωνα με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων 2016/679, ελληνικός εφαρμοστικός νόμος 4624/2019, οδηγίες Αρχών Ιδιωτικότητας) και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (Συμβούλιο Επικρατείας 1343, 1344, 1345/2022), η πολιτική επικοινωνία δεν αποτελεί εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών (spam), κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3741/2006. Αντίθετα, λόγω της φύσης του, ως πεμπτουσία της δημοκρατίας, ο πολιτικός διάλογος ενός υποψηφίου με το εκλογικό σώμα απαιτεί ειδική ρύθμιση, που ακόμα δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, αφού από το 2021 τελεί υπό συζήτηση το σχέδιο Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την πολιτική διαφήμιση», τονίζει. Η ξεκάθαρα νομική -και προφανώς από δικηγόρο/ους διατυπωμένη- επιχειρηματολογία είναι νομική βάση αντίκρουσης των πάνω από 100 αγωγών που έχουν ήδη ασκηθεί εις βάρος της ίδιας, του υπουργείου Εσωτερικών και των άλλων εμπλεκομένων στη διαρροή.


«Αυτονοήτως, δεν είχα πρόθεση να σας προωθήσω εμπορικά προϊόντα ή υπηρεσίες, όπως οι διαφημιστικές κλήσεις που δεχόμαστε όλοι καθημερινά», συμπληρώνει στο μήνυμα η ευρωβουλεύτρια.


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αμείλικτα: τελικά πότε έγινε η διαρροή της λίστας; Ποιοι έχουν πρόσβαση και ποιοι αυτήν τη στιγμή την έχουν στη διάθεσή τους; Ποιος ήξερε για την ύπαρξη αυτής της λίστας; Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εσωτερικών τι ρόλο έπαιξαν σε αυτή τη διαρροή; Υπάρχουν κι άλλες λίστες όπως το «Αρχείο Αποδήμων 2023»; Τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι θα προασπιστεί τα δικαιώματά της;


Νέα μέτωπα


Το σίγουρο είναι ότι το νέο μέιλ της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου άνοιξε νέα μέτωπα. Ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης εκπροσωπώντας τον Νικόλαο Θεοδωρόπουλο λέει ότι ο πελάτης του δηλώνει απολύτως διαυγής και κατηγορηματικά αρνείται τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης που δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του νόμου εκ μέρους του και επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του έναντι οιουδήποτε προσβάλλει την προσωπικότητά του με σκόπιμες αναλήθειες και ψεύδη.


efsyn.gr




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια