Φόβοι για κατάρρευση του μετώπου άμυνας της Ουκρανίας - Ο ρόλος του "μπλόκου" Τραμπ στην αμερικανική βοήθεια

Οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στις υποδομές του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, ο βομβαρδισμός της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χ





Οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στις υποδομές του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, ο βομβαρδισμός της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και οι πρόοδοι που σημειώνει ο ρωσικός κατοχικός στρατός κατά μήκος του μετώπου προκαλούν ανησυχίες ότι η στρατιωτική προσπάθεια του Κιέβου να αποκρούσει τη ρωσική προέλαση πλησιάζει σε οριακό σημείο και αποκτά δυσοίωνη προοπτική.

Μια οξεία έλλειψη πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού κατά μήκος ενός μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων και τα κενά στην αεράμυνα δείχνουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην πιο εύθραυστη στιγμή της εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της κατάστασης και τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κίνδυνος είναι μια κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας, η οποία θα έδινε στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να καταγράψει σημαντικά κέρδη για πρώτη φορά από τα αρχικά στάδια της σύγκρουσης, ανέφερε τουλάχιστον ένας δυτικός αξιωματούχος.


Οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν τη σκληρότερη δοκιμασία για την Ουκρανία, με τους πολίτες της χώρας να εμφανίζουν ήδη συμπτώματα ψυχικής και πνευματικής εξάντλησης από τον πόλεμο, ειδικά στην πόλη Χάρκοβο στα ανατολικά της χώρας, η οποία έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα από τον στρατό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Krystyna Malieieva, η οποία είχε εγκαταλείψει την πόλη μετά την εισβολή της Ρωσίας και στη συνέχεια επέστρεψε, σημείωνε ότι το απρόβλεπτο των επιθέσεων έχει προκαλέσει φόβο στους κατοίκους της πόλης, μολονότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να καταλάβει μια μητρόπολη της οποίας ο πληθυσμός πριν τον πόλεμο ήταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

"Υπάρχει ιδιαίτερα καταθλιπτική διάθεση στο Χάρκοβο αυτή τη στιγμή", δήλβσε σε συνέντευξή της η Malieieva, η οποία επέστρεψε το 2023 στην πόλη, μετά από έναν χρόνο τον οποίο πέρασε στην Κροατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει πέρυσι, άνοιξαν νέα εστιατόρια - πλέον όμως βλέπω ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πόλη ξανά".

Οι ρωσικές δυνάμεις επωφελούνται από το διευρυνόμενο χάσμα στις προμήθειες πυρομαχικών, με τη Μόσχα να υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλισμένες 6 εκατομμύρια οβίδες προς χρήση για ολόκληρο το 2024, με αυξημένη την εγχώρια παραγωγή της και με προμήθειες από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.
"Κλειδί" το μπλόκο Τραμπ στην αμερικανική βοήθεια

Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται η βοήθεια των ΗΠΑ ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει "κολλήσει", ούσα θύμα εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν το κάτω σώμα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτούν παραχωρήσεις στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Εάν αυτά τα κεφάλαια δεν διατεθούν τελικώς στο Κίεβο, δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ουκρανία στην πιο "σκοτεινή" της στιγμή, δηλώνουν δυτικές πηγές.

Μολονότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου, είχαν καταλήξει σε νομοσχέδιο - συμβιβαστική λύση, που ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τις Ρεπουμπλικανικές απαιτήσεις για σκληρή πολιτική αποτροπής των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ουσιαστικά πειθαρχώντας στις απαιτήσεις του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ και ντε φάκτο ηγέτη του, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να απορρίψει το συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, που θα άνοιγε τον δρόμο και για την έγκριση του νομοσχεδίου για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Τραμπ, με δηλώσεις του, αλλά κυρίως με διαρροές συνεργατών του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να "τερματίσει" τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι η διακοπή της ροής βοήθειας προς τη δεύτερη και ο εξαναγκασμός της σε συμβιβασμό με τον Πούτιν, που είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει, δεδομένης της στρατιωτικής πραγματικότητας, εκχώρηση εδαφών.

Χωρίς πια να είναι σε θέση να ανακτήσουν τα κατεχόμενα από τα ρωσικά στρατεύματα εδάφη της Ουκρανίας, που ήταν ο στόχος του περασμένου έτους, οι δυνάμεις του Κιέβου αγωνίζονται να κρατήσουν τη γραμμή άμυνας απέναντι στην προέλαση της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να κινητοποιήσει έως και 300.000 νέους στρατιώτες και να τους ρίξει στη μάχη έως την 1η Ιουνίου.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να εγκρίνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και δεν υπάρχει άλλη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.


Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν σημάδια επικείμενης κατάρρευσης του μετώπου και στρατηγικής προέλασης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο, το ηθικό της Ουκρανίας έχει υποχωρήσει και η πιθανότητα κατάρρευσης του στρατού της δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε έτερος αξιωματούχος, μιλώντας και εκείνος στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η καταστροφή, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού περίπου 45 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου - της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα - κατέδειξε ανάγλυφα το ευάλωτο της χώρας σε πυραυλικές επιθέσεις. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την έλλειψη αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας "τη μεγαλύτερη πρόκληση" για τη χώρα του τις ώρες μετά την επίθεση.

Η καταστροφή της μονάδας Trypilska αποτέλεσε μέρος ενός μπαράζ πληγμάτων με πυραύλους σε όλο το μήκος και πλάτος του εδάφους της Ουκρανίας από πλευράς των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε πέντε περιοχές. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) φυσικού αερίου κατέγραψαν στη συνέχεια στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, με τα ΣΜΕ αναφοράς για την ευρωπαϊκή ήπειρο να εκτινάσσονται έως και κατά 7,1%.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης εξαπολύσει τη δύναμη πυρός τους σε όλο το μέτωπο και έχουν σημειώσει κάποια μικρά κέρδη από τότε που κατέλαβαν την ανατολική πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο. Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου επιδιώκουν να κλείσουν δημιουργήσουν στρατηγικές άμυνες σε καίρια σημεία, όπως η πόλη Τσασίβ Γιαρ, δυτικά του Μπαχμούτ, στην ημικατεχόμενη επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας.
Στρατολογία και ηθικό

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί βουλευτές επέσπευσαν την υιοθέτηση της νομοθεσία που ήταν αναγκαία για την ενίσχυση των τάξεων του στρατού με νεότερους άνδρες, εγκρίνοντας χαμηλότερη ηλικία στρατολόγησης και αυστηρότερους όρους στρατολογίας.

Μια βασική ανησυχία είναι το Χάρκοβο, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν και απέτυχαν να καταλάβουν στην εναρκτήρια φάση του πολέμου. Η εγγύτητα της πόλης, στα ρωσικά σύνορα την καθιστά ευάλωτη στους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου σφυροκοπούν το Χάρκοβο με βαλλιστικούς πυραύλους S-300 και βόμβες ολίσθησης, καταστρέφοντας τμήματα κατοικημένων περιοχών και θέτοντας εκτός λειτουργίας σχεδόν το σύνολο των τοπικών δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λιγότεροι από τους μισούς Ουκρανούς πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο από την Rating Group, με έδρα το Κίεβο. Ενώ, μάλιστα, οι περισσότεροι Ουκρανοί εξακολουθούν να πιστεύουν στη νίκη, αμφισβητούν όλο και περισσότερο το κόστος το οποίο μπορεί αυτή να συνεπάγεται.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μαζική έξοδος πληθυσμού από το Χάρκοβο. Ο Oleksandr Savchuk, ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου, ανέφερε ότι οι καθημερινές επιθέσεις δεν θα τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει την περιοχή, εκτός εάν η Ρωσία κατορθώσει να φέρει το πυροβολικό της μέχρι τα όρια της πόλης.

"Το γεγονός ότι παραμένουμε εδώ είναι από μόνο του μια μορφή αντίστασης", τόνισε.


Σχόλια