ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον των ιδρυτών της υπηρεσίας Samourai για ξέπλυμα χρήματος

secnews.gr

IT Security News, Gadgets, Tweaks for Geeks and More

ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον των ιδρυτών της υπηρεσίας Samourai για ξέπλυμα χρήματος
https://www.secnews.gr/536029/ipa-katigories-enantion-idriton-samourai-kseplima-xrimatos/
Apr 25th 2024, 11:30


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί τους Keonne Rodriguez και William Lonergan Hill για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δολαρίων), από διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, μέσω της crypto mixer υπηρεσίας, Samourai, την οποία διαχειρίζονται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.







Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν επίσης το Whirlpool crypto mixer του Samourai για να επεξεργαστούν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κεφάλαια μεταξύ 2015 και Φεβρουαρίου 2024.



Εκτός από τις υπηρεσίες crypto mixing, το Samourai πρόσφερε και μια υπηρεσία με το όνομα "Ricochet", που επέτρεπε στους χρήστες να στέλνουν κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας πρόσθετες και περιττές ενδιάμεσες συναλλαγές για να δυσκολέψουν τον εντοπισμό από τις αρχές επιβολής του νόμου.



Δείτε επίσης: Ο χειριστής του Bitcoin Fog καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος



Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος φέρεται να έκανε τους διαχειριστές της Samourai υπηρεσίας κατά περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερους.



"Από την έναρξη της υπηρεσίας Whirlpool, το 2019 ή περίπου τότε, και της υπηρεσίας Ricochet το 2017 ή περίπου τότε, πάνω από 80.000 BTC (αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή κάθε συναλλαγής) έχουν περάσει από αυτές τις δύο υπηρεσίες του Samourai", αναφέρει το κατηγορητήριο.



Η mobile εφαρμογή Samourai's Wallet είχε, επίσης, πάνω από 100.000 λήψεις. Κατεβάζοντας την εφαρμογή, οι χρήστες μπορούσαν να αποθηκεύουν ιδιωτικά κλειδιά για διευθύνσεις BTC που έλεγχαν και να ανταλλάσσουν κεφάλαια με άλλους χρήστες Samourai (ανώνυμες οικονομικές συναλλαγές).



Οι ισλανδικές αρχές επιβολής του νόμου κατέσχεσαν τα domains της crypto mixer υπηρεσίας Samourai (samourai[.]io και samouraiwallet[.]com) και τους διακομιστές ιστού. Επίσης, το Google Play Store αφαίρεσε την εφαρμογή Android, αφού υπήρξε ένταλμα κατάσχεσης.



Δείτε επίσης: Ο διαχειριστής της πλατφόρμας Bitcoin BTC-e κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος



Ο Keonne Rodriguez τέθηκε υπό κράτηση και θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Δυτική Περιφέρεια της Πενσυλβάνια, τις επόμενες ημέρες.



Όσον αφορά στον William Lonergan Hill, συνελήφθη επίσης χθες το πρωί στην Πορτογαλία, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σχεδιάζει να ζητήσει την έκδοσή του στη χώρα προκειμένου να δικαστεί.



Και οι δύο χειριστές της υπηρεσίας Samourai κατηγορούνται για δύο συνωμοσίες: ξέπλυμα μαύρου χρήματος (μέγιστη ποινή 20 ετών) και λειτουργία επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια (μέγιστη ποινή 5 ετών).



Ξέπλυμα μαύρου χρήματος



Η πρόληψη αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Καταρχάς, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση νόμων και κανονισμών που απαγορεύουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προβλέπουν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.



Δείτε επίσης: Νιγηριανός φυλακίζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος



ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον των ιδρυτών της υπηρεσίας Samourai για ξέπλυμα χρήματος



Επιπλέον, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης για να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού και την εφαρμογή τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.



Η διεθνής συνεργασία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του ξεπλύματος. Οι χώρες πρέπει να συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιβολή των νόμων τους σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και την παροχή τεχνικής βοήθειας.



Τέλος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις τεχνικές ξεπλύματος χρήματος και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες συμπεριφορές.



Πηγή: www.bleepingcomputer.com




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/3xfHTz
Σχόλια