ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΜΥΣΤΙΚΆ, SMART ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΈΛΕΓΧΟΣ [I.T -ΤΑΙΝΊΑ]





Νομίζεις ότι τα μυστικά σου σου ανήκουν;

Λάθος!

Μια επώδυνη αλήθεια, που δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη. Μια αλήθεια που έρχεται αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη τεχνολογία η οποία μπαίνει πλέον εντελώς απρόσκλητη στα μύχια διαμερίσματα του βίου μας.

Ευθύνεται η τεχνολογία για τα δεινά της ανθρωπότητας, σε επίπεδο προσωπικών αξιών, κοινωνικής αλλοτρίωσης ή ακόμα και απλής καθημερινότητας;
Είναι ή όχι αστεία η επίφαση ότι η ανάπτυξη αποτελεί απειλή;

Ναι, ο «κακός» της ιστορίας είναι αόρατος, o «νέος εχθρός» μετριέται σε giga.

Προσωπικά Μυστικά (I.T.), το φιλόδοξο θρίλερ του 2016 γύρω από μια αφύσικη εμμονή και το πώς αυτή η εμμονή διευκολύνεται από την παρουσία της τεχνολογίας κυριολεκτικά παντού στην ζωή μας.

Ο 52χρονος Μάικ Ρέιγκαν (ο πάλαι ποτέ πράκτορας 007) τα έχει όλα: πανέμορφη γυναίκα, μια υπέροχη έφηβη κόρη, ένα προηγμένης τεχνολογίας «έξυπνο» σπίτι, το ακυκλοφόρητο μοντέλο της Maserati με το πιο προχωρημένο σύστημα πλοήγησης, και μία επιτυχημένη πρωτοπόρο επιχείρηση. Ο Μάικ είναι ένας επιχειρηματίας που ετοιμάζεται να φέρει την επανάσταση στην ενοικίαση αεροσκαφών χάρη σε μια νέα εφαρμογή.

Μόνο που ο ίδιος είναι τεχνοφοβικός: ούτε τον πρωινό του καφέ δεν μπορεί να φτιάξει στην ντιζαϊνάτη του εσπρεσιέρα, χωρίς την βοήθεια της γυναίκας του.

Όταν μία σημαντική 3D παρουσίαση στους μετόχους της εταιρίας του κολλάει, ο Μάικ γνωρίζεται με τον άνθρωπο που έσωσε την μέρα: τον Εντ, τεχνικό υπολογιστών που είναι ο καινούριος τεχνικός μηχανογράφησης, υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας του. Έκτοτε του ανοίγεται φιλοξενώντας τον μεταξύ άλλων και στο υψηλής τεχνολογίας σπιτικό του, δίχως να υποψιάζεται τις επιπτώσεις που θα φέρει αυτό για την ζωή του ίδιου, της γυναίκας του και της έφηβης κόρης του.

Ο Έντ προθυμοποιείται να αναβαθμίσει και το δίκτυο της βίλας του αφεντικού του. Μόνο που η πρόσβαση που αποκτά ο νεαρός, σε δουλειά, σπίτι και οικογένεια του Μάικ, αποδεικνύεται θανάσιμο λάθος.

Κάποιος που γνωρίζει το password σου, μπορεί να εισβάλλει στην ζωή σου. Να παρακολουθεί το κοριτσάκι σου, να τρομάζει την γυναίκα σου, να απειλεί εσένα.

Όταν ο Εντ θα αρχίσει να ορέγεται την Κέιτλιν (Σκοτ), την έφηβη κόρη του Μάικ, θα φάει πόρτα από τον μπαμπά.

Όταν λοιπόν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον νεαρό Εντ και τον απολύει, βλέπει την ζωή του να καταρρέει… online.
Ο Μάικ θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα θανάσιμο παιχνίδι, αφού ο Εντ θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να παρακολουθεί την κόρη του Μάικ, να βάλει σε κίνδυνο την επιχείρησή του, ακόμη και την ζωή της οικογένειάς του.

Ο επιχειρηματίας-οικογενειάρχης χάνει τον ύπνο του (μαζί με την φαμίλια και την εταιρεία του) εξαιτίας του χολωμένου υπαλλήλου-χάκερ.

Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ιδιωτικότητα, και τα πιο προσωπικά μυστικά μας μπορούν να αποκαλυφθούν με ένα μόνο κλικ, ο Μάικ θα πρέπει να βασιστεί στις παλιές του διασυνδέσεις για να νικήσει ένα νέο είδος εχθρού.

Ως πατέρας απειλούμενος από την Νέα Εποχής της Τεχνολογίας, θα πάρει την ζωή του στα χέρια του και θα πρέπει να υπερασπιστεί την οικογένειά του με παραδοσιακούς τρόπους.

Μεταφρασμένος Τίτλος: Προσωπικά Μυστικά
Διάρκεια: 1:35'
Είδος:: Μυστηρίου, Θρίλερ, Αστυνομική, Έγκλημα, Δράμα
Σκηνοθεσία: John Moore (Τζον Μουρ)
Σενάριο: Dan Kay (Νταν Κέι), William Wisher Jr. (Ουίλιαμ Ουίσερ Τζ.)
Πρωταγωνιστούν: Pierce Brosnan (Πιρς Μπρόσναν), James Frecheville (Τζέιμς Φρέσβιλ), Jason Barry (Τζέισον Μπάρι), Karen Moskow (Κάρεν Μόσκωβ), Anna Friel (Άννα Φρίελ), Stefanie Scott (Στέφανι Σκοτ)
Φωτογραφία: Ekkehart Pollack (Έκεχαρτ Πόλακ)
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ, Γαλλία, Ιρλανδία
Έτος Παραγωγής: 2016
Κυκλοφορία: 22 Σεπτεμβρίου 2016, ΗΠΑ



Η ιδέα πίσω από την ταινία

Σε μια επαγγελματική συνάντησή τους, ο παραγωγός Ντέιβιντ Τ.Φριέντλι εξομολογήθηκε στον σεναριογράφο Νταν Κέι μια πρόσφατη δυσάρεστη και ανησυχητική εμπειρία που είχε η οικογένειά του με έναν τεχνικό. Ο Κέι αμέσως συνειδητοποίησε ότι μια τέτοια ιστορία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο σενάριο, πριν ακόμη κλείσει συμφωνία χρηματοδότησης.

Παρόλο που η εμπειρία του Ντέιβιντ δεν ήταν τόσο νοσηρή και περίπλοκη, έδωσε την αρχική έμπνευση και από εκεί η ιστορία πήρε νέα ζωή

λέει ο Κέι.

Όσο έγραφα το σενάριο, ξαναείδα ταινίες όπως «Ολέθρια Σχέση», «Το Ακρωτήρι του Φόβου» και «Σκοτεινός Θάλαμος» γιατί για μένα η ταινία είναι ένα θρίλερ γύρω από μια αφύσικη εμμονή και το πώς αυτή η εμμονή διευκολύνεται από την παρουσία της τεχνολογίας κυριολεκτικά παντού στην ζωή μας.

Μετά την προσθήκη του σκηνοθέτη Τζον Μουρ στην ομάδα, οι παραγωγοί προσέγγισαν τον Πιρς Μπρόσναν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ιρλανδός ηθοποιός είπε αμέσως το ναι και μάλιστα αποφάσισε να συμμετέχει και στην παραγωγή με την εταιρεία παραγωγής που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την παραγωγό Μπο Στ. Κλερ. Σχετικά με τον χαρακτήρα που υποδύεται, ο Μπρόσναν λέει:

Δεν πουλάει ακριβώς την ψυχή του στον διάβολο, αλλά δεν προσέχει και του ανοίγει την πόρτα. Και όταν πρέπει να τον ξεφορτωθεί, του κλείνει την πόρτα κατάμουτρα, κάτι που φυσικά στέλνει τα πράγματα εκτός ελέγχου. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παίζεις με αυτές τις ισορροπίες ως ηθοποιός, γιατί ο ρόλος μου δεν είναι ο πιο συμπαθής εξαρχής.

Για τον Μπρόσναν, η ταινία αυτή είναι ανατριχιαστικά επίκαιρη, τώρα που η τεχνολογία κυριαρχεί σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Δεν είναι μια ταινία για την τεχνολογία ακριβώς. Όμως, είναι μια ταινία για την διάσπαση μιας οικογένειας και την καταστροφή που μπορεί να δημιουργήσει αυτό, μέσα από καθημερινά μας πια αντικείμενα και εφαρμογές τους.

Ο συμπρωταγωνιστής του - και ανταγωνιστής του στην ταινία - Τζέιμς Φρέσβιλ συμφωνεί:

Η ταινία μιλά για την απίστευτη δύναμη που πλέον έχει η τεχνολογία στην ζωή μας, αλλά μιλά περισσότερο για τους ανθρώπους, την φύση τους, την φιλοδοξία τους.
Ο χαρακτήρας μου πληγώνεται βαθιά και δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα αυτά με υγιή τρόπο. Κι έτσι η πληγωμένη του περηφάνια τον φτάνει στην εκδίκηση.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015 στο Δουβλίνο και ολοκληρώθηκαν σε οκτώ εβδομάδες.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής φωτογραφίας Έκεχαρτ Πόλακ, στόχος του ίδιου και του σκηνοθέτη ήταν:

Να δημιουργήσουμε μια ταινία στυλάτη και μοντέρνα χωρίς όμως το στυλ να υπερισχύει της ιστορίας, με βασική έμπνευση τους κλασικούς ρομαντικούς ζωγράφους όπως ο Γκόγια ή ο Βερμέερ, αλλά με μια πιο σύγχρονη ματιά.

Ο δε Κέι σημειώνει:

Είμαι πανευτυχής με το πώς βγήκε η ταινία.
Δεν είναι μόνο ένα σφιχτό και καλοδουλεμένο θρίλερ, είναι μια εύστοχη και επίκαιρη παρατήρηση σε αυτό που ζούμε τώρα και ίσως σε αυτό που έρχεται.



Το Προσωπικά Μυστικά (I.T.), είναι μια ταινία που δείχνει τις επιπτώσεις της smart τεχνολογίας.

Βέβαια, και αυτή, δεν ξεφεύγει από τα αμερικάνικα στάνταρ, παρουσιάζοντας κακό έναν χάκερ, και όχι όσους έχουν την δυνατή τεχνολογία και τεχνογνωσία, δηλαδή κάποιες κρατικές υπηρεσίες.

Όπως και να έχει, με κάποιον τρόπο αντικατοπτρίζει την ελεγχόμενη «έξυπνη» τεχνολογία που μπορεί να σπάσει κάθε ιδιωτικότητα.

Σχόλια