ΡΩΣΙΚΗ “ΑΠΟΒΑΣΗ” ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.Στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού & κορυφαία στελέχη της ρωσικής βιομηχανίας


ROSOROSOSO αναμορφωτής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο πανίσχυρος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού (αριστερά στη φωτό με τη στολή του στρατηγού, δίπλα από τον Β.Πούτιν) έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Ελλάδα για επίσκεψη και συζητήσεις εφ’όλης της ύλης με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πάνω απ’όλα για να υπογράψει την συφωνία-πλαίσιο που θα “κωδικοποιεί” εφ’εξής τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις.

Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα ο υφυπουργός αμυντικής Βιομηχανίας Αλεξάντερ Φομίν και ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Ισάακιν, οι άνθρωποι-κλειδιά του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, οι οποίοι την Δευτέρα θα έχουν συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή αμυντικου σχεδιασμού toy YΠΕΘΑ, Πολύκαρμο Αδαμίδη και και τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Δημήτρη Γεωργιόπουλο.

Την Τρίτη θα υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ελλάδος-Ρωσίας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Σεργκέϊ Σοϊγκου και υπάρχει μια πλούσια ατζέντα θεμάτων που ξεκινού από τα … αυτονόητα (συμβάσεις υποστήριξης για τα ZUBR και τα S-300PMU1) και επεκτείνονται σε άλλους τομείς που έχουν σχέση με το καθεστώς διέλευσης και παραμονής ρωσικών αεροσκαφών και πλοίων στην Ελλάδα, παροχή υπηρεσιών υποστήριξης κλπ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει, φυσικά και νέα εξοπλιστικά προγράμματα (BMP-3ΗΕL, συστήματα SHORADS, Kornet-E) και μια σειρά άλλων πραγματικά εντυπωσιακών συστημάτων που για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούν στο παρών σημείωμα, κλπ).

Υπάρχει η διακρατική συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει υπογραφεί από το 2008 για την προμήθεια των 419 TOMA BMP-3 αλλά ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί να αποτελέσει όμως την “ομπρέλα” για τμηματικές αγορές, ενός “κοκτέϊλ” συστημάτων, σε ύψος ανάλογο με την οικονομική κατάσταση της εποχής.

Πάντως οι Ρώσοι δανειοδοτούν το 100% των αγορών με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε βάθος 20ετίας…

‘Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η ρωσική πρόθεση να επενδύσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και να απορροφήσουν τουλάχιστον μία από τις “προβληματικές” αμυντικές βιομηχανίες με προτίμηση στην ΕΛΒΟ.

“Έχουμε τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία να κάνουμε μεγάλα και σημαντικά πράγματα, έχετε την βούληση να συνεργαστούμε;” ήταν το ερώτημα που τέθηκε – για άλλη μια φορά προ μηνών σε ανώττο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας από ρωσικής πλευράς.

Και φυσικά παραμένει σε ισχύ η πρόταση για την δημιουργία μιας ολόκληρης νέας αεροπορικής βιομηχανίας σε περίπτωση που υπάρξει προμήθεια του νέου εκπαιδευτικού μαχητικού YAK-130 (είναι ακριβώς το ίδιο με το Μ-346 Master των Ιταλών στο 50% της ιταλικής τιμής) σε αριθμό πάνω από 40 αεροσκάφη.

Πριν λίγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλυψε ότι το 2014 οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα διαθέτουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τρία νέα συντάγματα αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς, τύπου S-400 Triumf (κωδικός ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) και το σύστημα σίγουρα θα είναι υποψήφιο για την ελληνική προμήθεια δύο νέων συστοιχιών αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς, πριν από το τέλος του 2020.

Τα τρία αυτά συντάγματα θα προστεθούν στα δύο των οποίων η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αξιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2013, με την προσθήκη ενός ακόμα (του έκτου) στην περιφέρεια της Μόσχας. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία διαθέτει πέντε συντάγματα των συστημάτων του τύπου.

Τα δύο από αυτά έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Μόσχας (τρία μέχρι το τέλος του έτους όπως προαναφέρθηκε). Τα υπόλοιπα, πλησίον του λιμένα Ναχόντκα στη ρωσική Άπω Ανατολή, στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική και ένα ακόμα στη νότια στρατιωτική περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα εμπλοκής εναέριων στόχων αεροσκαφών και πυραύλων σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και σε ύψος από 50 μέτρα μέχρι μεταξύ 40-50 χιλιόμετρα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η επίσκεψη του Σ.Σοϊγκού είναι προάγγελος της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια