Μια βαθιά διδακτική ιστορία...


Η ξενοδόχος, οι αλληλέγγυοι, το #JesuisAliki και ο εισαγγελέας...
Από τη στήλη Βαβέλ
Όταν η αντισυστημική ξενοδόχος / ηθοποιός ανέβαζε γεμάτη επαναστατικό πυρετό στη σελίδα της στο facebook, τον Νοέμβριο του 2014, τη φωτογραφία ενός μαύρου πανό που έγραφε με λευκά γράμματα...
ότι «οι χούντες πέφτουν με εξεγέρσεις, ούτε με σωτήρες, ούτε με εκλογές», δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα κατέφευγε στο αστυνομικό τμήμα αυτής της «χούντας» προκειμένου να ζητήσει την προστασία της περιουσίας της (σ.σ.: ναι, έτσι ακριβώς την αποκάλεσε…). Και μάλιστα από εκείνους που ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του πανό παραβίασαν το λουκέτο του ξενοδοχείου της City Plaza, το κατέλαβαν (σ.σ.: η «εξέγερση» που λέγαμε) και εγκατέστησαν μέσα πρόσφυγες.
Για πολλούς πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία καθώς με ιδιαίτερη απόλαυση είδαν την χθεσινή επαναστάτρια που δεν σήκωνε μύγα στο social mediaκό σπαθί της να κάνει στροφή 180 μοιρών μόλις η πραγματικότητα της χτύπησε την πόρτα – ή μάλλον μόλις η πραγματικότητα της παραβίασε το λουκέτο. Και λογικά αν σκεφτεί κανείς ότι πάντα η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε (σ.σ.: επαναστάτες των social media) με αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα (σ.σ.: ιδιοκτήτες ξενοδοχείου που θέλουμε να το προστατεύσουμε) αποτελεί μια πρώτης τάξεως ύλη για κωμωδία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το hashtag #jesuisaliki έφτασε στα δημοφιλέστερα του ελληνικού twitter για πολλές ώρες με posts που στην πλειοψηφία τους διακωμωδούσαν την κατάσταση (σ.σ.: «το κακό με τον Σοσιαλισμό είναι ότι κάποτε τελειώνουν τα ξενοδοχεία των άλλων», «να ψοφήσει το ξενοδοχείο του γείτονα», κοκ).
Βοήθησε βέβαια και σε αυτό η ίδια η ιδιοκτήτρια που μέσα στη σύγχισή της, στην αρχή έκανε like στην ανάρτηση για την κατάληψη (σ.σ.: για να μπορεί να γράφει από το κινητό της στη σχετική σελίδα, είπε μετά…) στη συνέχεια πρότεινε στους καταληψίες να πάνε σε άλλα ξενοδοχεία (σ.σ. υπέδειξε μάλιστα ονομαστικά κάποιον μεγαλοξενοδόχο), μετά κοινοποίησε ότι όλο αυτό είναι προσχεδιασμένο επειδή δεν είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ, μετά αποκάλυψε ότι μόλις είδαν την κατάληψη οι υποψήφιοι αγοραστές υπαναχώρησαν και έχασε την ευκαιρία να το πουλήσει, μετά κατήγγειλε τους αλληλέγγυους ότι βγάζουν χρήματα από την ιστορία αυτή (σ.σ.: «20 ευρώ το κεφάλι» είπε χαρακτηριστικά και τέλος έκανε αυτοκριτική για «όσα ψέματα πίστεψε», υπονοώντας τους πρώην «συντρόφους» της.
Και βέβαια μπορεί η ιδιοκτήτρια κυρία Αλίκη να κατάλαβε ότι άλλο πράγμα να υποδύεσαι την διαδικτυακή Ρόζα Λούξεμπουργκ και άλλο να πρέπει να γίνεις στ’ αλήθεια, αναλαμβάνοντας κόστος μεγαλύτερο από μερικές επιθετικές αναρτήσεις στο facebook (σ.σ.: στην ίδια μάλιστα γλώσσα που ισχυρίζεται ότι την αντιμετώπισαν οι αλληλέγγυοι που την χαρακτήρισαν «σκουπίδι εθισμένο στο χρήμα…»), αλλά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η επίσημη πολιτεία δεν επεμβαίνει, νίπτει τας χείρας της και της απαντά μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ότι «το θέμα είναι πολιτικό» και ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δεν έχει καμία σχέση με τις αντιδράσεις της ιδιοκτήτριας. Τις αντιδράσεις τις κρίνουν τα social media. Την καταπάτηση της ιδιοκτησίας όμως, την κρίνει ο νόμος. Ανεξάρτητα από τα like.
Εκτός αν ο αρμόδιος Εισαγγελέας, επηρεασμένος και αυτός από την διαδικτυακή persona της κυρίας Αλίκης, δεν αντιδρά σκεπτόμενος τι θα του «έσουρνε» η ίδια αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση της. Πράγμα πολύ ανησυχητικό.
protagon.gr
Σχόλια