Η Ευρώπη σε αναβρασμό...


Η Ευρώπη σε αναβρασμό - Παράταση στη Βρετανία για το άρθρο 50

...Παράταση στη Βρετανία για το άρθρο 50...

Εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης - Μέρκελ και Ολάντ δηλώνουν ότι θα κινηθούν στην ίδια γραμμή.

Σήμερα ξεκινάει μία από τις πιο... κρίσιμες εβδομάδες, αλλά και περιόδους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της Ένωσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit. 

Έπειτα από σειρά επαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτό από τους 27, πως δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει χρήση αυτή την εβδομάδα του περιβόητου άρθρου 50, του άρθρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης. Αξιωματούχος των Βρυξελλών ενημερώνοντας τον Τύπο ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία κατανόηση» ανάμεσα στους «27» ότι λόγω της τρέχουσας «πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης» που πλήττει αυτήν τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα «δεν είναι ρεαλιστική». Οπως σημείωσε πάντως ο αξιωματούχος οι 27 συμφωνούν πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε με προφορική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσία των υπόλοιπων «27» που θα ενημερώνει σαφώς πως για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως η θέση των 27 είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μέχρι να γίνει αυτό το βήμα από τη βρετανική κυβέρνηση.
Η εβδομάδα αυτή είναι γεμάτη από επαφές έτσι ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο όπου μαζί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι θα έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το Brexit.

Μάλιστα Ολάντ και Μέρκελ "διαπίστωσαν" την "πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης" που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό από συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. "Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. 

Μεγάλης σημασίας θα είναι επίσης και η Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους υπόλοιπους αρχηγούς της Ευρώπης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την εσωτερική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας την Τρίτη.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, θα υπάρξει μια άτυπη Σύνοδος των 27 εναπομεινάντων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση της διαδικασίας του «διαζυγίου» και επίσης  να εξεταστεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε επίπεδο 27 πλέον μελών.

Πάντως, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος θα τεθεί κατά τη συζήτηση των «28» την Τρίτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως και το ζήτημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο, την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα την ασκούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, η εν λόγω συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια παρουσίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της κατάστασης που επικρατεί έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται στη βάση μίας και μόνο υπόθεσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, η οποία εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα.
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα συνεδριάσουν ατύπως οι «27» με δύο βασικά θέματα συζήτησης: αφενός τη διαδικασία του διαζυγίου και αφετέρου το μέλλον της ΕΕ. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις καθώς αυτές θα πρέπει να ληφθούν μετά την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να συγκαλέσει νέα Σύνοδο των «27» μόλις γίνει η επίσημη κοινοποίηση από την πλευρά της Βρετανίας με στόχο να καθοριστούν οι βασικές αρχές της διαπραγματευτικής θέσης της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το Παρίσι και το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ ενώ την Τρίτη το πρωί θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους ηγέτες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ άλλων με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας και επικεφαλής της ομάδας του Βίζεγκραντ, Μπόχουσλαβ Σομπότκα και τον Ολλανδό προωθυπουργό και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε.


protothema.gr
Σχόλια