Ο Βαρθολομαίος για τη μητρότητα της σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔΜ




Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με καθηγητές και τελειόφοιτους σπουδαστές του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος» (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)
Στην πρόσφατη ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να δώσει εκκλησιαστική μητρότητα στη σχισματική Εκκλησία της πΓΔΜ αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος σε καθηγητές και τελειόφοιτους σπουδαστές του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος», οι οποίοι βρέθηκαν στο Φανάρι στο πλαίσιο προσκυνηματικής εκδρομής.



Βαρθολομαίος: Στις διορθόδοξες σχέσεις θα πρέπει να υπάρχει ευθύτητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι Μητέρα Εκκλησία όλων των βαλκανικών λαών είναι η Κωνσταντινούπολη. Ακόμα, είπε με έμφαση ότι η ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας είναι λανθασμένη και δεν βοηθά, αντίθετα περιπλέκει τα πράγματα, μιας και πρόκειται για μια πλασματική μητρότητα.
«Δεν μπορεί η Βουλγαρία να σας εισαγάγει στην Κανονικότητα, σε κανονικές σχέσεις με άλλες Εκκλησίες», εξήγησε στους καθηγητές και τους σπουδαστές από την πΓΔΜ. Ωστόσο, τους τόνισε ότι κάθε φορά που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να αισθάνονται ξένοι, επισκέπτες ή φιλοξενούμενοι, αλλά να νιώθουν ότι είναι στο σπίτι τους. «Υπολογίζουμε στη νέα γενεά θεολόγων και κληρικών, η οποία μπορεί να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων γειτονικών λαών και μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών», κατέληξε.
Σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της πΓΔΜ στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι οι σχέσεις είναι καλές και φιλικές και ότι συναντώνται συχνά σε διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Κωνσταντινούπολη.
pontos-news.gr
Σχόλια