«Τραγωδία οι βουλγαρικές εκκλησίες έξω από τα βουλγαρικά σύνορα»

«Τραγωδία οι βουλγαρικές εκκλησίες έξω από τα βουλγαρικά σύνορα» Ο Βούλγαρος καθηγητής πανεπιστημίου, Μλάντεν Γκριγκόροφ, χαρακτηρίζει ως μεγάλη τραγωδία τις βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες που παρέμειναν έξω από τη Βουλγαρία, εδώ και έναν αιώνα. «Οι βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες, που παραμένουν έξω​​από τα σύνορα της Βουλγαρίας, είναι η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την Απελευθέρωση». Δήλωσε ο Μλάντεν Γκριγκόροφ, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μνημεία της Βουλγαρικής Δόξας», μιλώντας στο βουλγαρικό ΄Φόκους’. «Καταστράφηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, οι βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες που βρίσκονταν στη Γιουγκοσλαβία, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία στη νότια Ντομπρουτζά. Η «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» είναι …βουλγαρική Ο Βούλγαρος καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην Εκκλησία των Σκοπίων: «Από όσα γνωρίζω ο Ζόραν Ζάεφ και ο Επίσκοπος της λεγόμενης «μακεδονικής εκκλησίας» έθεσαν στον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη το αίτημα για κάποια αυτονομία ή θετική γνώμη για τη λεγόμενη ‘μακεδονική εκκλησία’, η οποία πιθανόν να ονομασθεί σε «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», είπε. Ο Μλάντεν Γκριγκόροφ πρόσθεσε ότι η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας είναι βουλγαρική αρχιεπισκοπή γιατί δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄ μετά τη μάχη του Κλειδίου (1014), κατά την οποία με εντολή του αυτοκράτορα οι Βούλγαροι στρατιώτες τυφλώθηκαν. «Είναι μια κληρονομιά της Βουλγαρίας και η βουλγαρική εκκλησία διατηρούσε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν καταστράφηκε από τους Τούρκους σουλτάνους, αλλά δεν ήταν ποτέ «μακεδονική», είπε ο καθηγητής. Η αποστολή των βουλγαρικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων εκτός της χώρας μας είναι να διατηρήσουμε το βουλγαρικό πνεύμα όπου είναι δυνατόν, πρόσθεσε ο Μλάντεν Γκριγκόροφ. focus-news.net The Hellenic Information Team





Ο Βούλγαρος καθηγητής πανεπιστημίου, Μλάντεν Γκριγκόροφ, χαρακτηρίζει ως μεγάλη τραγωδία τις βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες που παρέμειναν έξω από τη Βουλγαρία, εδώ και έναν αιώνα.


«Οι βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες, που παραμένουν έξω​​από τα σύνορα της Βουλγαρίας, είναι η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την Απελευθέρωση».


Δήλωσε ο Μλάντεν Γκριγκόροφ, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μνημεία της Βουλγαρικής Δόξας», μιλώντας στο βουλγαρικό ΄Φόκους’.



«Καταστράφηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, οι βουλγαρικές εκκλησιαστικές κοινότητες που βρίσκονταν στη Γιουγκοσλαβία, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία στη νότια Ντομπρουτζά.


Η «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» είναι …βουλγαρική


Ο Βούλγαρος καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην Εκκλησία των Σκοπίων:


«Από όσα γνωρίζω ο Ζόραν Ζάεφ και ο Επίσκοπος της λεγόμενης «μακεδονικής εκκλησίας» έθεσαν στον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη το αίτημα για κάποια αυτονομία ή θετική γνώμη για τη λεγόμενη ‘μακεδονική εκκλησία’, η οποία πιθανόν να ονομασθεί σε «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», είπε.



Ο Μλάντεν Γκριγκόροφ πρόσθεσε ότι η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας είναι βουλγαρική αρχιεπισκοπή γιατί δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄ μετά τη μάχη του Κλειδίου (1014), κατά την οποία με εντολή του αυτοκράτορα οι Βούλγαροι στρατιώτες τυφλώθηκαν.


«Είναι μια κληρονομιά της Βουλγαρίας και η βουλγαρική εκκλησία διατηρούσε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν καταστράφηκε από τους Τούρκους σουλτάνους, αλλά δεν ήταν ποτέ «μακεδονική», είπε ο καθηγητής.


Η αποστολή των βουλγαρικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων εκτός της χώρας μας είναι να διατηρήσουμε το βουλγαρικό πνεύμα όπου είναι δυνατόν, πρόσθεσε ο Μλάντεν Γκριγκόροφ.





focus-news.net

The Hellenic Information Team
Σχόλια