Αναγνώριση εποικισμών και παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ προτείνει ο Τραμπ

Αναγνώριση εποικισμών και παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ προτείνει ο Τραμπ Τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή. Κορυφαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο του Τραμπ οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα αποδεχτεί τετραετές πάγωμα σε κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού ενόσω η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις. Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», τόνισε ο Τραμπ Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ReutersΤη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή.


Κορυφαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο του Τραμπ οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα αποδεχτεί τετραετές πάγωμα σε κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού ενόσω η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», τόνισε ο Τραμπ

Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters
Σχόλια