Τοπική αυτοδιοίκηση: Aντάρτικο κατά μεγάλων επενδύσεων


Μετά βίας θα μπορούσε κάποιος να εντοπίσει μία επένδυση στην εγχώρια αγορά ακινήτων η οποία να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με αντιδράσεις από τους αιρετούς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με εμπόδια μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη ή λήψης διοικητικών πράξεων.

  • Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για σειρά λόγων μικροπολιτικού χαρακτήρα, οι δήμοι διατηρούν υπερεξουσίες, με αποτέλεσμα να τρέφουν αξιώσεις ότι θα καταφέρουν να μπλοκάρουν επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει ανάψει το πράσινο φως το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εντέλει, αυτό που πετυχαίνουν, εφόσον ο επενδυτής δεν εγκαταλείψει το επενδυτικό σχέδιό του, είναι να καθυστερούν την εκκίνηση επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ και, συνεπακόλουθα, στην αγορά εργασίας. Οι περιπτώσεις που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr είναι μόνο ενδεικτικές.

Το deal της Βούλας

  • Μία από τις πλέον πρόσφατες περιπτώσεις αφορά την αγορά έκτασης 71 στρεμμάτων από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία ακινήτων Hines και την ευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα Henderson. Οι δύο εταιρείες, υπό τη μορφή κοινοπραξίας, επιδιώκουν να αναπτύξουν σε ορίζοντα τετραετίας συνολικά 400 κατοικίες, υλοποιώντας μια επένδυση της οποίας το εκτιμώμενο ύψος είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Θα αποτελεί ουσιαστικά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται στο εγχώριο γίγνεσθαι της αγοράς ακινήτων, “ποντάροντας” στην ισχυρή ζήτηση για κατοικίες στα προάστια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, αλλά και στη δυναμική που δημιουργεί η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό. Ωστόσο, ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχεδιάζει να απαλλοτριώσει το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου των δύο επενδυτών, το οποίο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος χώρος και εγκαταστάσεις αθλητισμού.

Τα ξενοδοχεία της Μυκόνου…

Στη Μύκονο, όμως, η κατάσταση μοιάζει να είναι σοβαρότερη. Στην περιοχή Άνω Μερά του νησιού η αραβικών συμφερόντων AGC, μέσω του φορέα Blue Iris, σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα τουριστικό χωριό. Η επένδυση, της οποίας το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) έχει δημοσιευθεί στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”, είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, μαρίνα σκαφών σε έκταση 60.324 στρεμμάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Ανήκει στις ελάχιστες στρατηγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχουν λάβει το πράσινο φως από το ΣτΕ και σχεδιάζονται στο νησί των Ανέμων.

Αντίθετα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του έργου, έχοντας αναφέρει ότι οι όροι δόμησης που επιτρέπουν την ανέγερση του ξενοδοχείου της AGC “δόθηκαν στο παρελθόν με τη συμμετοχή και του Δήμου Μυκόνου και επιτρέπουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων είτε αυτές καταρτίσουν Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης είτε, πολύ χειρότερα, όχι”. “Την ώρα που “διυλίζεται” ένα επενδυτικό σχέδιο που για λόγους ασφάλειας δικαίου επέλεξε τον δρόμο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, πολλά άλλα σχέδια είτε εκπονούνται είτε υλοποιούνται χωρίς να γίνεται κανένας δημόσιος διάλογος επί αυτών”, είχε αναφέρει.

…και ο Ερημίτης

Κλασική περίπτωση αντάρτικου δημάρχου κατά επενδυτών αποτελεί και η περίπτωση του σχεδιαζόμενου τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή Ερημίτης, στη βορειοανατολική Κέρκυρα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η NCH Capital και βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με τις σφοδρές αντιδράσεις του δημάρχου, που έχει στο παρελθόν προχωρήσει και στην υποβολή μηνύσεων και αγωγών κατά των επενδυτών. Παρ’ όλα αυτά, το έργο έχει εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης, έχοντας εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, 90 δωματίων και 180 κλινών, 40 ανεξάρτητων κατοικιών, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., καθώς και μαρίνας 60 θέσεων. Τη διαχείριση του Kassiopi Resort θα αναλάβει διεθνής operator, ενώ το έργο στην κατασκευαστική φάση θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και όταν τεθεί σε λειτουργία θα απασχολεί 500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

mikrometoxos.gr

Σχόλια