Η Κίνα επενδύει στην Κύπρο: Το Πεκίνο έχει μέσα στα σχέδια του Δρόμου του Μεταξιού τα κυπριακά λιμάνια

Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια ενδιάμεσης στάσης του στ



Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια ενδιάμεσης στάσης του στην Κύπρο, προς το επίσημο ταξίδι του στην Αφρική, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και αρμονικά δίνοντας ένα παράδειγμα ίσης μεταχείρισης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών.

“Αυτή η παράδοση πρέπει να κληρονομηθεί και να προωθηθεί”, είπε ο Wang, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μια καλή συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού.

“Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κύπρο για να οικοδομήσει έναν πράσινο, υγιή και ψηφιακό σύστημα σύμφωνα με τα σχέδια του Πεκίνου” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κινέζος υπουργός είπε επίσης ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και υποστηρίζει την κατάλληλη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

“Η Κίνα εκτιμά ότι η Κύπρος στηρίζει το διεθνές δίκαιο και προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Η αμοιβαία υποστήριξη και κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών έχει παγιώσει την πολιτική βάση των διμερών σχέσεων και αυτό άνοιξε ευρείες προοπτικές για διμερή συνεργασία”, είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Ο Wand τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το Πεκίνο θεωρεί την ΕΕ σημαντική δύναμη σε έναν πολυπολικό κόσμο.

“Οι συναινετικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ υπερτερούν των διαφορών, καθώς οι δύο πλευρές είναι συνεταιριστικοί εταίροι και όχι συστημικοί αντίπαλοι. Η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να κατανοούν η μία την άλλη, να σέβονται την επιλογή των λαών της άλλης πλευράς, να επεκτείνουν τα κοινά τους συμφέροντα και να ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πέρυσι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, σημείωσε ο Wang.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμφώνησαν να οικοδομήσουν πράσινες και ψηφιακές εταιρικές σχέσεις και πέτυχαν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επενδυτική συμφωνία, δίνοντας νέα ώθηση στην εμβάθυνση της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ, στην προσπάθεια προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ δεν πρέπει να επηρεαστούν από εξωτερικές παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει έντονα να προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Κίνα. Η κυπριακή πλευρά στηρίζει αυστηρά την πολιτική της Κίνας, υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του δρόμου του Μεταξιού και υποστηρίζει την ΕΕ στην προώθηση των σχέσεών της με την Κίνα”.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είναι ο Τρίτος στην σειρά αξιωματούχος μιας υπερδύναμης που επισκέπτεται την Κύπρο μετά τον Αμερικανό και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, και αυτό μας λέει πολλά για την σημασία που έχει το νησί στα ενεργειακά σχέδια στην Α.Μεσόγειο.

Σχόλια