Θετική για την Λευκωσία η απόφαση για στρατηγική πυξίδα για Ασφάλεια και άμυνα στην ΕΕ-Να δούμε και έργα

Η Κύπρος καλωσόρισε την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο Εξωτερικών

 


Η Κύπρος καλωσόρισε την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε πως αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ολοκλήρωση και ένα ορόσημο για τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ καθώς και έναν οδηγό για δράση προκειμένου να διαφυλαχθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τα συμφέροντα και οι αξίες, αανφέρει το ΚΥΠΕ.

Την απόφαση για συγκρότηση ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε. σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας».

Το σχέδιο αυτό που είχε παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ τον περασμένο Νοέμβριο και βρισκόταν στα σκαριά από το 2020 συναντούσε αντιδράσεις, οι οποίες κάμφθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως μεταδίδει η «Εφ.Συν» το κείμενο που εγκρίθηκε είναι πλέον γεμάτο αναφορές στην εισβολή της Ρωσίας.

Την άνευ προηγουμένου ενότητα της ΕΕ τονίζει το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνοντας την ανάγκη για γρήγορη και στιβαρή δράση σε περιόδους κρίσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί η πολιτικής ασφάλειας και άμυνας μέχρι το 2030.

Το 47 σελίδων κείμενο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τα μέσα για να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντά της όσο και να προστατεύει τους πολίτες της, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως, δίνεται έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες κατά κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού τονίζοντας τη σημασία του σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος που θα είναι τόσο προς το συμφέρον της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας σημειώνεται, εντάσσονται στις απειλές και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της και των κρίσιμων υποδομών της, καθώς και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Ο πόλεμος συνέβαλε στη δημιουργία συναίνεσης γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα», αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η Ναταλί Λουαζό, προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν ευρωβουλευτής και πρόεδρος της υποεπιτροπής Άμυνας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας, ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αποτυπώνοντας τις διαθέσεις που κυριαρχούν εσχάτως στη Γαλλία επι του θέματος της ευρωπαϊκής άμυνας η Λουαζό τονίζει ότι «η ουκρανική σύγκρουση έχει φέρει πιο κοντά τις απόψεις των χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και επισημαίνει την κοινή επιθυμία δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας ανάπτυξης, αποτελούμενης από 5.000 δεόντως εκπαιδευμένους στρατιώτες.

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ που υιοθετήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» αποτελεί προϊόν συμφωνίας μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Σχόλια