Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή τους και ποιοι θα τις βρουν προσυμπληρωμένες

Koukfamily.blogspot.com

"Ενα Ελληνικό οικογενειακό ιστολόγιο με ευαισθησία σε κάθε τι ελληνικό"

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή τους και ποιοι θα τις βρουν προσυμπληρωμένες
https://koukfamily.blogspot.com/2024/03/2024_0242367152.html
Mar 28th 2024, 13:00



Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. 

 

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα απολαμβάνουν έκπτωση 3%.  

 
Αν και η διάταξη ευνοεί τους επιμελώς πληρωτές και όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους νωρίς, το ποσοστό έκπτωσης δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο, καθώς είναι μόλις 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ φόρου.
 
Επίσης, με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
 
Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
 
Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις, ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.
 
Ακόμα και αν δεν ασχοληθούν με τη δήλωσή τους, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση για λογαριασμό τους έως το τέλος Ιουνίου.
 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για τους φορολογούμενους που διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, οι οποίοι προγραμματίζεται να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία από το 2025.
 
Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024
 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν «ραντεβού» με τον ΕΝΦΙΑ 2024 τις επόμενες ημέρες, καθώς περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες «προετοιμάζονται» να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης του νέου φόρου, με στόχο να δημοσιεύσει τις φορολογικές εκκαθαρίσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στην ψηφιακή πύλη myAADE, την Κυριακή 31 Μαρτίου.
 
Ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης της ψήφισης στη Βουλής της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου ΕΝΦΙΑ παραμένει η ίδια και πρέπει να εκπληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024.


πηγή




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/Y0XZ65
Σχόλια