Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό και «ύποπτο» για ανάπτυξη όγκων

Koukfamily.blogspot.com

"Ενα Ελληνικό οικογενειακό ιστολόγιο με ευαισθησία σε κάθε τι ελληνικό"

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό και «ύποπτο» για ανάπτυξη όγκων
https://koukfamily.blogspot.com/2024/03/blog-post_6469.html
Mar 28th 2024, 12:00



«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι αθώο» δήλωσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
 


«Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αμέσως εμφανίζει αντίδραση» και αυτό το έχουμε αποδείξει και έχει γίνει πολύ αποδεκτό στη διεθνή βιβλιογραφία μέχρι σήμερα, με επτακόσιες αναφορές για αυτό, σημείωσε ο κ. Μπεχράκης εν συνεχεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο. «Εμφανίζει αντίδραση λοιπόν, όσον αφορά στη μηχανική της αναπνοής του και στη φλεγμονώδη αντίδραση του αναπνευστικού του συστήματος που τη μετρήσαμε και όλα αυτά είναι δημοσιευμένα και αποδεκτά. Από τότε υπάρχουν εκατοντάδες papers για να μην πω χιλιάδες, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι όλη αυτή η ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο εμπορικό ζήτημα το οποίο στοχεύει στα παιδιά. Και στο τελευταίο θα σταθώ λιγάκι, γιατί εδώ το πρόβλημα έχει πάρει μία πολύ μεγάλη διάσταση. Εμφανίζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο με μορφές, με σχέδια, με χρώματα, με αρώματα και με γεύσεις οι οποίες σαφέστατα στοχεύουν στο παιδί. Και αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με το κάπνισμα είναι ακριβώς αυτό: Το πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη χρήση του ηλεκτρονικού καπνίσματος, το οποίο στοχεύει ακριβώς σε αυτή την ηλικία, Δημοτικό και Γυμνάσιο».
 

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό-Οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων». Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στον Θάνο Σιαφάκα «αυτό πιο εύκολα γίνεται αποδεκτό από τα νέα παιδιά και βλάπτει τη δημόσια υγεία ως μηχανισμός εξάπλωσης του καπνίσματος στα παιδιά, στην έναρξη. Με τη σημερινή ευκαιρία, να το τονίσουμε ότι γονείς, δάσκαλοι και η κοινωνία ολόκληρη, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, για το ότι το εμπορικό σύστημα του καπνίσματος αυτή τη στιγμή έχει δώσει όλη του την έμφαση στη διαφήμιση, στην προώθηση και στην διείσδυση αυτού του προϊόντος στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Δεν λέω για το Λύκειο γιατί εκεί τα παιδιά είναι μεγάλα, αλλά τα αθώα παιδιά των 10, των 12 και των 15 ετών δεν προστατεύονται όπως πρέπει. Και μια μορφή προστασίας, κάτι που θα ήθελα να εφαρμοστεί είναι αυτό που θα σας πω τώρα: Η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων σε άτομα κάτω των 18 ετών. Είναι ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται καθόλου και κάνω έκκληση μέσω της ΕΡΤ να κάνετε ότι νομίζετε σαν επικοινωνιακό δίκτυο, ώστε η πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία την ίδια. Δεν ζητάμε κάτι καινούργιο». 
 
Ερωτηθείς αν το ηλεκτρονικό κάπνισμα επιτρέπει και την ανάπτυξη όγκων, ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι βεβαίως και συμβαίνει αυτό αφού όπως είπε-κάτι το οποίο το έχουν αποδείξει από το 12-ερεθίζει και προκαλεί άμεση φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή αλλάζει το DNA και οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων. Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα. Ό,τι άλλο του βάζουμε μέσα το καταστρέφουμε, το χαλάμε». 
 
«Με ταυτότητα στο περίπτερο για την αγορά των τσιγάρων» ανέφερε στο τέλος ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης συμπληρώνοντας το εξής «ο φραγμός πρέπει να μπει στην πώληση και η πρόταση που κάνουμε από την Επιτροπή και αυτές τις ημέρες θα την προωθήσουμε δεόντως, είναι να μην επιτρέπετε να πουλάει κανένας περιπτερούχος τσιγάρα χωρίς επίδειξη ταυτότητας. Όποιος αγοράζει τσιγάρα οφείλει να δείχνει την ταυτότητά του ότι είναι άνω των 18 ετών. Αυτό να εφαρμοστεί διότι στα σχολεία υπάρχει περίπτερο στην έξοδο και στην είσοδο του σχολείου όπου πάνε τα παιδιά κι αγοράζουν τσιγάρα. Δεν μπορεί αυτό να το συνεχίσουμε. Και είναι και διεθνής δέσμευση της χώρας μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι πρέπει να εμποδίσουμε την πώληση τσιγάρων στα παιδιά». 
 
πηγή





You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/Y0XZ65
Σχόλια