Αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου – Η απειλή της «ολλανδικής νόσου»

Η BMI, ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου θα εκτιναχθεί από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από έ






Η BMI, ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου θα εκτιναχθεί από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2027.

Για την χώρα που κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 62,3% το 2022, την υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 38% μέχρι το τέλος του έτους οι εκτιμήσεις για τα επόμενα 5 χρόνια είναι «εκρηκτικές», καθώς αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 115%.

Ο λόγος για την Γουιάνα, την χώρα της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, η οικονομία της οποίας τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από τα κέρδη της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου.

Η BMI βλέπει την παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα να εκτοξεύεται από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2027, καθώς θα λειτουργήσουν τα νέα κοιτάσματα στο Stabroek Block της χώρας από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ExxonMobil.

Το Stabroek Block είναι υπεράκτια “δεξαμενή”πετρελαίου 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της χώρας και εκτιμάται ότι περιέχει 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με την ExxonMobil .

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου η ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα της Γουιάνας ενισχύθηκε επίσης από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τη στέγαση και την αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται ότι οι τομείς της γεωργίας, των ορυχείων και των λατομείων της Γουιάνας έχουν επίσης ικανοποιητικές επιδόσεις.
Οι κίνδυνοι πάντα καραδοκούν

Οι ισχυρότερες ενεργειακές εξαγωγές της Γουιάνας θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όπως και τα δευτερογενή οφέλη από τις ισχυρές επενδύσεις, τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης και την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Ωστόσο, οι ανοδικές προοπτικές δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους.

Η Γουιάνα εξελίχθηκε γρήγορα από μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής σε μια οικονομία που “παρουσιάζει εξαιρετική ανάπτυξη”, δήλωσε στο CNB η Valerie Marcel, συνεργάτης του think tank Chatham House.

Η θετική αναπτυξιακή πορεία θα συνεχιστεί, αλλά αυτό εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα της χώρας και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Διαφθορά και η απειλή της “ολλανδικής νόσου”

Όπως κάθε χώρα που εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, η Γουιάνα αντιμετωπίζει κινδύνους – κυρίως όσον αφορά τη διαφθορά και την λεγόμενη ολλανδική νόσο, προειδοποίησε. Η ολλανδική νόσος είναι ένας οικονομικός όρος που αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη ως αποτέλεσμα των νεοαποκτηθέντων πόρων, η οποία παραδόξως βλάπτει την ευρύτερη οικονομία.

Ομοίως, το BMI βλέπει αξιοσημείωτους πολιτικούς κινδύνους.

“Η Γουιάνα είναι μια χώρα με ιστορικό βαθιών διαιρέσεων μεταξύ του ινδο- και του αφρο-γουιανέζικου πληθυσμού της και παλεύει με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα”, δήλωσε ο Trahan. Η εισροή κερδών από το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαιρέσεις, είπε.

naftemporiki.gr
Σχόλια