Κριτική: Εργαλείο IBM i2 Analyst’s Notebook

Το τελευταίο διάστημα λόγω των βίαιων πράξεων ομάδων από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος εις την Ελλάδα, είδαμε δημοσιογράφους αλλά και κρατικούς υ


Προσοχή! Το παρόν άρθρο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις βάσει του πως ήταν η εν λόγω υπηρεσία πληροφοριών τη περίοδο δημοσίευσης του άρθρου. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν ίσως να υπάρχουν διαφορές εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο καιρό μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του.

Το τελευταίο διάστημα λόγω των βίαιων πράξεων ομάδων από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος εις την Ελλάδα, είδαμε δημοσιογράφους αλλά και κρατικούς υπαλλήλους να κάνουν αναφορές για το πως τας ελληνικάς αρχάς θα χρησιμοποιήσουν το i2 για την επίλυση των εγκλημάτων, και άλλες παρόμοιες δηλώσεις. Έχοντας πολυετή εμπειρία στο IBM i2 Analyst’s Notebook, σε αυτό το άρθρο μας θα γράψουμε τη κριτική μας που έχει διπλό στόχο. Πρώτον, να κάνει κατανοητό στο μέσο αναγνώστη το τι είναι αυτό το λογισμικό της εταιρείας IBM, και δεύτερον να παραθέσουμε τη προσωπική μας άποψη βάσει πρακτικής χρήσης του. Παρακάτω είναι ένα σχεδιάγραμμα από το i2 που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γ. Καραϊβάζ που το είχε διαρρεύσει, προέρχεται από την ΕΥΠ.


Πηγή: Bloko.gr

Περιγραφή εργαλείου

Από αρχαιοτήτων χρόνων, μία κλασική τεχνική ανάλυσης πληροφοριών είναι η δημιουργία δικτύων. Βάζουμε τα στοιχεία σε ένα πίνακα, και τα συνδέουμε με γραμμές για να δούμε οπτικά τι σχέσεις υπάρχουν και να βγάλουμε συμπεράσματα. Το 1990 η αγγλική εταιρία i2 Limited ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός λογισμικού για αυτό το τύπο έρευνας και το ονόμασε «Case Notebook» (Τετράδιο Υποθέσεων) το οποίο απευθύνονταν εις τας αστυνομικάς αρχάς της Μεγάλης Βρετανίας. Σταδιακά, οι πελάτες πέρασαν σε ιδιωτικές εταιρείες, σε άλλες χώρες, και όταν η εταιρεία IBM εξαγόρασε την i2 το 2011 σχεδόν όλες οι σχετικές υπηρεσίες από χώρες του ΝΑΤΟ, και παραπάνω από χίλιες ιδιωτικές εταιρείες, εξοπλίζονταν με το i2 για κάθε είδους έρευνα. Από αντικατασκοπεία, έως έρευνες για απάτες, κυβερνοασφάλεια, εγκληματολογικές έρευνες, πολιτικές αναλύσεις, κτλ. Σήμερα, το i2 έχει πολλές παραπάνω δυνατότητες πέραν της τεχνικής ανάλυσης δικτύων και ονομάζεται «Analyst’s Notebook» (Τετράδιο του Αναλυτή).


Πηγή: Reddit.com

Κόστος

Εάν βγάλουμε από τη συνάρτηση πράγματα όπως εκπαίδευση προσωπικού, υπηρεσίες διασύνδεσης του με υπάρχοντα συστήματα και βάσεις δεδομένων, κτλ., τότε μιλάμε για μερικές χιλιάδες Ευρώ ανά χρήστη ανά έτος. Ωστόσο, αν θέλετε μία δοκιμαστική έκδοση ή είστε σπουδαστής και θέλετε άδεια χρήσης για ακαδημαϊκούς λόγους τότε μπορείτε να το αποκτήσετε έως και απολύτως δωρεάν.


Πηγή: IBM.com

Πηγές

Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το τονίσουμε καθότι το τελευταίο διάστημα ακούσαμε αρκετές ανακρίβειες στα ΜΜΕ. Το i2 δε παρέχει καμία απολύτως πηγή δεδομένων. Αποτελεί ένα λογισμικό για ανάλυση δεδομένων-πληροφοριών τα οποία μπορεί είτε να εισάγει ο χρήστης κατά βούληση, είτε να κατεβάζει από υπάρχουσες βάσεις δεδομένων με τις οποίες έχει γίνει διασύνδεση του i2. Για παράδειγμα, μπορεί ένας αναλυτής του τμήματος από απάτες μίας τράπεζας να βάλει τον αριθμό ενός ύποπτου λογαριασμού και, εφόσον υπάρχει η διασύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της τράπεζας, να ζητήσει «τι συναλλαγές έγιναν από αυτό το λογαριασμό το διάστημα τάδε» και να λάβει ως αποτέλεσμα ένα δίκτυο με τις συναλλαγές και πολλά εύχρηστα εργαλεία για περαιτέρω ανάλυση της υπόθεσης.


Πηγή: IBM.com

Προϊόν

Το i2 είναι ένα ιδιαιτέρως επεκτάσιμο και συνεχώς αναπτυσσόμενο εργαλείο. Ωστόσο, στην ουσία του παραμένει μία ηλεκτρονική έκδοση του πίνακα με τις γραμμές που χρησιμοποιούνταν πριν από δεκαετίες για ανάλυση πληροφοριών. Το πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει με απλό τρόπο σχεδόν κάθε τύπο δεδομένων, και προσφέρει δυνατότητες όπως πολλά άτομα να εργάζονται στην ίδια υπόθεση, να μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο δεδομένων, κτλ. Φυσικά, όλα αυτά κάνουν τη δουλειά ενός αναλυτή πιο εύκολη, αλλά η ουσία της ανάλυση των πληροφοριών παραμένει μία καθαρά ανθρώπινη λειτουργία. Ο αναλυτής είναι εκείνος που θα αποφασίσει τι δεδομένα θα χρησιμοποιήσει και πως, που θα συγκεντρωθεί η έρευνα του, τι συμπεράσματα θα βγάλει, κτλ. Για να γίνουν όλα αυτά πιο κατανοητά, παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο επίδειξης χρήσης του i2 για έρευνα του πως η Αλ Κάιντα επηρεάζει το πόλεμο στη Συρία (το 2017) διάρκειας 5 λεπτών. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια βίντεο από χρήστες και οργανισμούς που χρησιμοποιούν το i2 διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αλλά θεωρούμε το συγκεκριμένο ένα καλό και σύντομο παράδειγμα χρήσης του. Εάν θέλετε μερικές πιο προχωρημένες τεχνικές, δείτε αυτή την επίδειξη που αφορά την ανάλυση κινητών τηλεφώνων.

Κριτική

Όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή, έχουμε πολυετή εμπειρία χρήσεως του i2 και καλώς ή κακώς σήμερα αποτελεί τη πιο διαδεδομένη επιλογή για τέτοια εργαλεία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Πλέον υπάρχουν κάποιες πιο ισχυρές πλατφόρμες αλλά το i2 έχει κερδίσει τη θέση του στην αγορά και είναι δύσκολο να τη χάσει καθώς η συντριπτική πληοψηφία των αναλυτών έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό, και σχεδόν οπουδήποτε στο κόσμο, είναι γνωστό και αποδεκτό. Ωστόσο, δεν είναι τέλειο και σαφώς έχει περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά τα τελευταία έτη που πολλά πιο μοντέρνα εργαλεία κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών για να αυτοματοποιούν πολλές λειτουργίες, το i2 παραμένει λίγο πίσω. Παρ’όλα αυτά, είναι από τις κορυφαίες επιλογές, ειδικά αν κανείς δε αναζητά ένα λογισμικό που κάνει και τη διαχείριση των βάσεων δεδομένων και την ανάλυση τους, αλλά είναι μόνο ένα εργαλείο ανάλυσης. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι δε θα έχει την ίδια δυνατότητα εις βάθους αυτοματοποιημένης χρήσης των βάσεων δεδομένων, αλλά επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί κάθε είδους βάση δεδομένων και όχι αποκλειστικά εκείνη του εργαλείου.

defensegr.wordpress.com


Σχόλια